Početna»Gastro vodič»Recepti»Ovčija pljeskavica
23.06.2016.Filip Ćirić

Ovčija pljeskavica

recept ovčija pljeskavica vinski magazin vino fino
Roštilj, odnosno gril, najrasprostranjeniji je metod termičke obrade hrane. Staviti nešto iznad žara i ispeći – to su radili još naši daleki preci. Postoje mnoge tradicije i mnogi narodi se rado hvale kako su oni najveći majstori i ljubitelji fantastičnih jela sa usijane žice. Rasprava je tu ipak suvišna, jer samo su strasti posvećenost majstora i kuvara ono što određuje krajnji rezultat, a roštiljanje je zapravo tradicija svih nas, celog čovečanstva..

Ipak, kao ponosni Piroćanac, moram da kažem da nigde nema roštilja kao u Pirotu.

Poseban je jer ima širok asortiman jela kojih nema u drugim tradicijama, kao što su lovačka vešalica, teleća džigerica u skrami, piroćanski gurmanski uštipci, bela pletenica, peglana pljeskavica, dimljena crevca, sušenica, specijalna tanka kobasica... Poseban biser među tim autentičnim zalogajima je ovčija pljeskavica. Pošto sam ponikao i zanat naučio pored užarene pirotske skare, nikada nisam prestao da volim roštilj, a posebno mi je zadovoljstvo da napravim dobru ovčiju pljesku.U smesu stavljam dve trećine ovčetine i trećinu junetine, a začinjavam jednostavno: alevom i tucanom paprikom, solju i biberom. Tako pripremljena masa mora da odstoji bar preko noći. Pre samog pečenja dodajem i jako sitno iseckan crni luk, pa sve ponovo izmesim. Bitno je da se luk dodaje dokle god ga smesa prima, dakle, što više. Pljeskavice potom pažljivo oblikujem nauljenim šakama, tako da budu debele poput palca i stavljam na dobro ugrejanu skaru. Bitno ih je tokom pečenja premazivati masnoćom, jer male količine spaljene masnoće daju mesu onaj neodoljivi, dimljeni ukus. Znam da to nije najzdravije, ali mi smo gurmani, a ne nutricionisti, zar ne? Ovo je jedno od jednostavnih, a savršenih jela, za koje je potrebno klasično majstorstvo i duga praksa i koje može da nas predstavlja u takmičenju sa bilo kojom kuhinjom sveta. Iz tog razloga, ovo jelo uvrstio sam na meni svog Homa bistroa i zamislite: odmah je postalo najprodavanije!

Uz Filipovu ovčiju pljeskavicu, somelijer Vuk Štefanović preporučuje:

TALAS CRVENI 2014, VINARIJA DEURIĆ

Slasni i meki pino noar, sa obiljem mirisa džema od jagoda, vanile, kokosa i dima, odlično će se nositi sa intenzivnim aromama ovčije pljeskavice

PROKUPAC 2014, VINARIJA IVANOVIĆ

Sveže vino sa mirisima kupina i zrelih šljiva, mlado, trpko i potentno, umerene punoće. Masnoća iz mesa odlično amortizuje tanine, a arome stvaraju kompleksan i prijatan naknadni ukus.