Početna»Kolumne»Igor Luković»STISNITE PALČEVE!
25.12.2019.

STISNITE PALČEVE!

Koliko je srpskom vinarstvu bilo dobro u 2019?

kolumna stisnite palČeve vinski magazin vino fino
Za nama je izuzetna godina. Zapravo, najbolja, bar u poslednjoj deceniji. Ne, ne mislim u vinogradima. Berba je, ipak, bila prosečna. Mislim na sve ono što se događalo oko srpskog vina, vinarskih i somelijerskih udruženja, međunarodnih ocenjivanja i nastupa na manifestacijama, na najave strategija, definisanja pravila i novih izvora finansiranja razvoja domaće vinske industrije.

Da krenemo od onih važnih ljudi koje možda prečesto zaboravljamo da pomenemo. Udruženje somelijera Srbije SERSA pokazalo je izuzetnu snagu, ali i volju i znanje, pozicioniravši se na međunarodnoj scenu rame uz rame sa najuglednijim i najstarijim nacionalnim somelijerskim asocijacijama. Zahvaljujući SERSI, Beograd je postao regionalni centar za somelijere, u kom se organizuju ispiti za ASI diplome, skupštine međunarodne asocijacije, kao i regionalna takmičenja i treninzi i predavanja uglednih međunarodnih autoriteta. Najveći uspeh naših somelijera svakako je plasman Vuka Vuletića u polufinale Svetskog prvenstva za somelijere, održanog tokom marta u Belgiji, što je najbolji rezultat koji je ikada ostvario jedan somelijer iz ovog dela Evrope. Možda premalo pažnje obraćamo i na to da je SERSA postala rasadnik izvanrednih kadrova zaposlenih u prodaji vina, a da je sama organizacija uspešno organizovala svoje ispostave po celoj Srbiji. Vinska Srbija na SERSU mora da bude ponosna.

Čak tri Dekanterova zlata, medalje za kojima je domaća scena prethodnih godina uglavnom samo čeznula, ove godine stigla su za srpska vina. Više nego svih prethodnih godina ukupno. Nije DWWA jedino svetsko takmičenje, ali je najuglednije i najuticajnije, a srpska su vina poslednjih godina tamo konačno postala redovna u velikom broju, pa je logično da se ovaj uspeh smatra nekom vrstom prekretnice. Najbolji rezultati, izvesno, tek dolaze.

Ove godine dogodilo se i nešto što je moralo mnogo ranije, a zavisilo je samo od dobre volje vinara i insititucija. Naime, posle predugog, nedopustivog i sasvim neobjašnjivog odsustva, srpska vinska industrija konačno se ustalila kao redovan gost na značajnim međunarodnim vinskim sajmovima. Već drugu godinu za redom Privredna komora Srbije organizuje zajednički nastup sprskih vinara na dizeldorfskom sajmu ProWein, a ove godine organizovano su se pojavili na istoj manifestaciji i u Šangaju. Nezvanično, za narednu godinu najavljuje se i mnogo veći štand.

Regionalna udruženja vinara takođe su pokazala da im ne manjka energije i vere u ono što zajednički mogu da postignu. Još pre nekoliko godina, prvi su počeli Šumadinci sa zajedničkim nastupima na velikim manifestacijama, organizacijom svojih regionalnih događaja i aktivnom komunikacijom na socijalnim mrežama i u medijima. Za njhovim primerom pošli su i drugi, pa su i Fruškogorci ove godine svoj regionalni vinski salon podigli na značajno viši nivo, pre svega dovevši kao goste uticajne međunarodne novinare i vinske blogere.

Vinari su počeli da prave sigurne korake ka sve jasnije artikulisanim tumačenjima svojih vinograda. Sve se više insistira na svom grožđu, lokalnim karakteristikama i isticanju karakteristika teroara u vinima. Takođe, domaće sorte izborile su se za ravnopravan status na tržištu i - iako ih je još uvek nedovoljno - vinske karte i police vinoteka nose sve šire segmente na kojima se šepure prokupac, grašac, tamjanika, seduša, morava, kadarka, sila, probus, bagrina... To je izuzetno važno za izgradnju identiteta i brendiranje Srbije kao vinske zemlje, jednako koliko i jasna interpretacija lokalnih teroara kroz internacionalne sorte.

Ipak, vest koja je obeležila 2019. svakako je formiranje nacionalnog Saveza vinara i vinogradara, kao i angažovanje međunarodne agencije Horwath HTL na izradi strategije razvoja srpskog vinarstva u narednoj deceniji. Nešto se krupno konačno dogodilo, a nekoliko ministarstava bezrezervno je stalo iza celog projekta. Glasno najavljena strategija, veoma jasno formulisani ciljevi i artikulisana realizacija nagoveštavaju da će vinska industrija Srbije dobiti novi zamajac. Ako se zaista sprovede sve što je najavljeno u Strategiji, ova godina biće istinska prekretnica za Srbiju kao vinsku zemlju. Stisnite palčeve!