Početna»Fino»Vino&hrana»Aromatična varijanta za prizivanje leta
27.05.2016.Đorđe Pešić

Aromatična varijanta za prizivanje leta

Kako su plemeniti roze i jelo napravljeno po bakinom receptu pobedili sumorno vreme

vino hrana aromatična varijanta za prizivanje leta vinski magazin vino fino
Ove godine lepo vreme nije želelo da dođe, i zato sam odlučio da ga nekako prizovem uz pomoć jednog savršenog para vina i hrane. Osvežavajući roze Varijanta berba 2015. vinarije Aleksandrović iz Topole i lagana aromatična piletina iz rerne će, mislim, biti dobitna kombinacija za rasterivanje dosadne kiše i za konačni dolazak leta. Naravno, sve ovo ne bi moglo da funkcioniše bez dobrih prijatelja, zato smo supruga i ja sve njih okupili na terasi našeg stana u nadi da uspemo u toj nameri.

Recept je bio poseban, bio je ispisan drvenom olovkom, slova skoro izbledela ali ipak čitljiva na starom požutelom papiru. Svuda su bili sasušeni otisci prstiju vrednih ruku koje su ga tokom dugog niza godina spremale. Pripadao je baki moje supruge, pa onda njene majke, a sada je kod nas, jedno jednostavno jelo iz davno prošlih dana.

Dok su se drugari zabavljali na terasi uz idealno ohlađeni roze kristalno svetle boje rubina, napolju je bilo oblačno i tmurno. Temperatura vina je bila kao i temperatura na terasi, ali oni su, kao i ja, bili spremni da prkose vremenu.Sve potrebne namirnice su bile u stanu, i to je prednost ovih jednostavnih jela. Pileći bataci, karabataci, luk, paradajz i paprika. Jedino su balzamiko i majčina dušica bili moja intervencija na ovom jelu, tek da mu dam još malo aromatičnosti. Ovo će se kasnije ispostaviti kao pravi pogodak u uparivanju s vinom.

Dok sam pored tople rerne uživao u čaši rozea, mislio sam na onu hladnoću na terasi, a nisam ni primetio da se sunce pojavilo. Drugare koje sam ostavio u jaknama saAroda sam zatekao u majicama. Izgleda da je ovo prizivanje lepog vremena upalilo. Sa 10 stepeni sada smo na 28 stepeni za manje od par sati. Dok su se drugari "gušterisali" na suncu, jelo je bilo gotovo i sada je ostalo samo da se prepustimo savršenom paru vina i hrane. Toplu aromatičnu piletinu podelio sam gostima, obnovio sam njihove čaše novom flašom rozea i harmonija ukusa i mirisa je mogla da počne. Varijanta od muskat hamburga sa upečatljivim mirisom šumskih jagoda, divlje ruže i cimeta poklapala se sa slatkastim mirisima pečenog luka i balzamiko sirćeta. U ustima vino je bilo osvežavajuće, hrskavih kiselina, voćno i veoma pitko , i pravilo je savršen sklad sa blagim kiselinama paradajza, slatkoćom pečenog belog i crnog luka. Duga aromatična završnica činila se idealnom s aromatičnošču koja je dolazila od svežeg timijana i balzamika.

Nakon desetak minuta apsolutne tišine, uz poneki srk i zadovoljno mljackanje, jela više nije bilu u tanjirima. Na kraju, nije nam preostalo ništa drugo, nego da ovu pobedu nad lošim vremenom nazdravimo uz podignute čaše u pravcu Sunca. Varijanta boje rubina kupala se u sunčevim zracima, živeo roze, živelo leto!


PILETINA IZ RERNE

za 4 osobe

Sastojci:
  • 4 velika zrela paradajza, isečena na četvrtine
  • 2 crvena luka, oljuštena i isečena na 6 kriški
  • 1 crvena paprika, krupno isečena, bez semena
  • 1 žuta paprika, krupno isečena, bez semena
  • 6 pilećih bataka, bez kostiju i kožice
  • 4 čena belog luka
  • 1/2 veze majčine dušice, samo listići
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike balzamiko sirćeta

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ubacite paradajz, crveni luk, paprike i pileće batake u veliki pleh za pečenje ( oko 30X25 cm).

2. Bočnom stranom noža izgnječite neoljuštene čenove belog luka, pa i ovo dodajte piletini. Pospite majčinom dušicom i alevom paprikom, dodajte maslinovo ulje i balzamiko, posolite i pobiberite.

3. Sve dobro izmešajte čistim rukama, pa ravnomerno rasporedite u sudu za pečenje. Piletina treba da bude iznad povrća.

4. Pecite u rerni 1 sat dok meso ne porumeni i ne bude sasvim pečeno. Kad meso bocnete čačkalicom, treba da curi bistar sok. Tokom pečenja, izvadite pleh i s vremena na vreme okrećite piletinu hvataljkama i prelivajte saftom.

5. Kad je sve pečeno, odmah poslužiti.