Kao odličan uvod za ovaj savršen par vina i hrane odabrao sam reči francuskog konzula Louisa Gedoyna koji u svom dnevniku o putovanju za Damask u Siriji, idući od Drine prema Beogradu, piše:
„ ...Na tom putu ne nađoh ništa vredno pomena do grada Valjeva. Mnogoljudnog, prostranog, prijatnog po velikom broju vrtova, u čijoj okolini sa bio uslužen izvrsnim vinima, najukusnijim koje sam ikada bilo gde pio.“
Louis Gedoyn, 23. januar 1624. godine.Jedno takvo izvrsno vino je i
Morange berba 2015. vinarije Milijan Jelić. Podrum Jelić nalazi se na imanju u mestu Bujačić nadomak porodične kuće. Smešten je na idealnoj lokaciji, između četiri reke i četiri planine, na mitskim obalama Panonskog mora u blizini Valjeva. Na obroncima valjevskih planina sa najlepšim ekspozicijama, na idealnoj nadmorskoj visini i specifičnim mikroklimatskim uslovima, više nego odgovarajućim za uzgoj vinove loze, zasađeno je dvadeset hektara vinograda. Iz ovih vinograda nam dolazi i nova sorta grožđa
Morava od koje je napravljeno ovo vino. Prirodno vino koje je nastalo spontanom fermentacijom, 18 dana maceracije, nefiltrirano, skoro bez sumpora, proizvedeno u vrlo maloj količini. Usled produžene maceracije vino odlikuje narandžasta boja (orange), pa kombinacijom reči Morava i orange, nastao je ovaj zanimljivi naziv Morange.
Vino je svetlo narandžaste boje. Na nosu primarne muskatne arome prate mirise grilovane muskatne bundeve, sekundarne arome divlje jabuke i začina traže mirise korijandera, đumbira i kumina kojim je bundeva obložena. Tercijarne arome meda na samom kraju stapaju se sa mirisima pečenog maslaca, bundeve i fileta pastrmke. Na ukusu sveže i lagano sa vibrantnim kiselinama koje su idealan pratilac delikatnog ukusa mesa pastrmke.
Srednjeg tela, voćnih ukusa divlje jabuke, u završnici se oseća blaga gorčina koja prati gorčinu pinjola u pestu, da bi u povratnom ukusu ta blaga gorčina bila zamenjena prijatnom slatkoćom. Ta slast je kao stvorena za slatku muskatnu bundevu.
Još jedno prijatno iznenađenje na vinskoj sceni Srbije kada su u pitanju orange vina. Posle tamjanike, evo i Morave u svom narandžastom izdanju. Morava pokazuje veliki potencijal iz koga mogu nastati velika narandžasta vina. Vreme će reći svoje, a Milijan Jelić je sa vinom Morange pokazao put kojim treba ići.
Živeli!
FILETI PASTRMKE NA TOSTIRANOJ MUSKATNOJ BUNDEVI SA PESTOM GENOVESE
Za 2 osobeSastojci: - 1 sveža pastrmka
- 1 kašika maslinovog ulja
-
- 1 kockica maslaca
- 150 g očišćene muskatne bundeve
- ½ kašičice mlevenog korijandera
- ½ kašičice mlevenog kumina
- ½ kašičice mlevenog đumbira
- ½ kašičice šećera u prahu
- 2 supene kašike suncokretovog ulja
- krupna morska so
- mleveni biber
- sveža rukola za dekoraciju
Pesto genovese - 1 veza bosiljka
- 50ml maslinovog ulja
- 50gr parmezana
- 20 grama pinjola
- 1 čen belog luka
Priprema:1. Očistite pastrmku, izvadite utrobu i filetirajte pastrmku. Dobićete dva fileta, svaki filet isecite na dva dela podjednake dužine. Ostavite ribu sa strane.
2. Za pesto sve suve sastojke izgnječite u avanu, pa polako dodajte ulje, ili ih ispasirajte u blenderu tako što ćete nekoliko puta na po nekoliko sekundi uključiti sečivo – ne želite pastu, već sos u kome se razaznaju različiti sastojci. Može da stoji u frižideru nekoliko dana.
3. Zagrejte tiganj, pa sipajte korijander, kumin i đumbir da se kratko prepeku. Ostavite da se ohlade, pa ih prespite u dublju činiju, dodajte šećer u prahu i ulje i sve dobro promešajte. Bundevu isecite na manje kocke debljine oko 1 cm i stavite u činiju sa začinima, pa sve dobro izmešajte rukama. Zagrejte gril tiganj i pecite bundevu oko 6-8 minuta sa svake strane.
.
4. Za pečenje ribe, dobro zagrejte tiganj, dodajte kašiku maslinovog ulja i kocku maslaca. Ribu pre pečenja dobro osušite kuhinjskim ubrusima, posolite, pobiberite i pecite komade ribe po par minuta sa svake strane.
5. Na tanjiru servirajte prvo grilovanu bundevu, preko nje ribu, sa strane stavite pesto i na kraju sve prelijte sa par kapi maslinovog ulja i krupnom morskom solju. Dekorisati sa par listova rukole.