Početna»Fino»Vino&hrana»Darovi jeseni na Moravi: muskatna bundeva i vino Morange 2015
09.11.2016.Đorđe Pešić

Darovi jeseni na Moravi: muskatna bundeva i vino Morange 2015

Još jedno dobro narandžasto vino iz Srbije, upareno sa sočnom bundevom i dobrom pastrmkom, najbolji je lek za jesenju depresiju

vino hrana darovi jeseni na moravi muskatna bundeva i vino morange 2015 vinski magazin vino fino
Kao odličan uvod za ovaj savršen par vina i hrane odabrao sam reči francuskog konzula Louisa Gedoyna koji u svom dnevniku o putovanju za Damask u Siriji, idući od Drine prema Beogradu, piše:

„ ...Na tom putu ne nađoh ništa vredno pomena do grada Valjeva. Mnogoljudnog, prostranog, prijatnog po velikom broju vrtova, u čijoj okolini sa bio uslužen izvrsnim vinima, najukusnijim koje sam ikada bilo gde pio.“

Louis Gedoyn, 23. januar 1624. godine.


Jedno takvo izvrsno vino je i Morange berba 2015. vinarije Milijan Jelić. Podrum Jelić nalazi se na imanju u mestu Bujačić nadomak porodične kuće. Smešten je na idealnoj lokaciji, između četiri reke i četiri planine, na mitskim obalama Panonskog mora u blizini Valjeva. Na obroncima valjevskih planina sa najlepšim ekspozicijama, na idealnoj nadmorskoj visini i specifičnim mikroklimatskim uslovima, više nego odgovarajućim za uzgoj vinove loze, zasađeno je dvadeset hektara vinograda. Iz ovih vinograda nam dolazi i nova sorta grožđa Morava od koje je napravljeno ovo vino. Prirodno vino koje je nastalo spontanom fermentacijom, 18 dana maceracije, nefiltrirano, skoro bez sumpora, proizvedeno u vrlo maloj količini. Usled produžene maceracije vino odlikuje narandžasta boja (orange), pa kombinacijom reči Morava i orange, nastao je ovaj zanimljivi naziv Morange.

Vino je svetlo narandžaste boje. Na nosu primarne muskatne arome prate mirise grilovane muskatne bundeve, sekundarne arome divlje jabuke i začina traže mirise korijandera, đumbira i kumina kojim je bundeva obložena. Tercijarne arome meda na samom kraju stapaju se sa mirisima pečenog maslaca, bundeve i fileta pastrmke. Na ukusu sveže i lagano sa vibrantnim kiselinama koje su idealan pratilac delikatnog ukusa mesa pastrmke.

Srednjeg tela, voćnih ukusa divlje jabuke, u završnici se oseća blaga gorčina koja prati gorčinu pinjola u pestu, da bi u povratnom ukusu ta blaga gorčina bila zamenjena prijatnom slatkoćom. Ta slast je kao stvorena za slatku muskatnu bundevu.

Još jedno prijatno iznenađenje na vinskoj sceni Srbije kada su u pitanju orange vina. Posle tamjanike, evo i Morave u svom narandžastom izdanju. Morava pokazuje veliki potencijal iz koga mogu nastati velika narandžasta vina. Vreme će reći svoje, a Milijan Jelić je sa vinom Morange pokazao put kojim treba ići.

Živeli!

FILETI PASTRMKE NA TOSTIRANOJ MUSKATNOJ BUNDEVI SA PESTOM GENOVESE

Za 2 osobe

Sastojci:
  • 1 sveža pastrmka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kockica maslaca
  • 150 g očišćene muskatne bundeve
  • ½ kašičice mlevenog korijandera
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • ½ kašičice mlevenog đumbira
  • ½ kašičice šećera u prahu
  • 2 supene kašike suncokretovog ulja
  • krupna morska so
  • mleveni biber
  • sveža rukola za dekoraciju
Pesto genovese
  • 1 veza bosiljka
  • 50ml maslinovog ulja
  • 50gr parmezana
  • 20 grama pinjola
  • 1 čen belog luka
Priprema:

1. Očistite pastrmku, izvadite utrobu i filetirajte pastrmku. Dobićete dva fileta, svaki filet isecite na dva dela podjednake dužine. Ostavite ribu sa strane.

2. Za pesto sve suve sastojke izgnječite u avanu, pa polako dodajte ulje, ili ih ispasirajte u blenderu tako što ćete nekoliko puta na po nekoliko sekundi uključiti sečivo – ne želite pastu, već sos u kome se razaznaju različiti sastojci. Može da stoji u frižideru nekoliko dana.

3. Zagrejte tiganj, pa sipajte korijander, kumin i đumbir da se kratko prepeku. Ostavite da se ohlade, pa ih prespite u dublju činiju, dodajte šećer u prahu i ulje i sve dobro promešajte. Bundevu isecite na manje kocke debljine oko 1 cm i stavite u činiju sa začinima, pa sve dobro izmešajte rukama. Zagrejte gril tiganj i pecite bundevu oko 6-8 minuta sa svake strane.
.
4. Za pečenje ribe, dobro zagrejte tiganj, dodajte kašiku maslinovog ulja i kocku maslaca. Ribu pre pečenja dobro osušite kuhinjskim ubrusima, posolite, pobiberite i pecite komade ribe po par minuta sa svake strane.

5. Na tanjiru servirajte prvo grilovanu bundevu, preko nje ribu, sa strane stavite pesto i na kraju sve prelijte sa par kapi maslinovog ulja i krupnom morskom solju. Dekorisati sa par listova rukole.