Početna»Fino»Vino&hrana»Delikatni sklad: kozice, burbon, vanila i Babaroga
16.03.2017.Đorđe Pešić

Delikatni sklad: kozice, burbon, vanila i Babaroga

Penušava Babaroga 2014. vinarije Bjelica našla je par u vidu pomalo egzotičnog jela punog različitih mirisa i ukusa

vino hrana delikatni sklad kozice burbon vanila i babaroga vinski magazin vino fino
Always keep a bottle of champagne in the fridge for special occasions.
Sometimes the special occasion is that you've got a bottle of champagne in the fridge.
Hester Browne, New York Times


Treba imati bocu šampanjca u frižideru uvek spremnu za neku posebnu priliku. A ponekad je ta posebna prilika kad imate bocu šampanjca u frižideru.

Bile su ovo reči s kojima sam se slagao u potpunosti, a moja posebna prilika je bila potraga za savršenim parom vina i hrane. Istina, u frižideru nisam imao šampanjac ali sam zato imao jedno fantastično penušavo vino s Fruške gore. Bila je to penušava Babaroga 2014. iz garažne vinarije Bjelica u Novom Sadu, napravljena od šardonea iz čortanovačkih vinograda.

Za početak otvorio sam ovaj idealno ohlađen penušavac. Kako red nalaže, vino sam trebao sipati u čašu flaut. Sticajem raznih okolnosti, te čaše su se uvek lomile u kući, pa smo bili u deficitu sa njima i morao sam da se zadovoljim običnim vinskim čašama za belo vino. Ovo će se kasnije ispostaviti kao pravi potez, jer su one omogućile vinu da prodiše punim plućima i oslobodi sve divne arome koje je krilo u sebi.

Penušava Babaroga je tokom sipanja razvila obilnu penu, a perlanje, odnosno končići sitnih mehurića u čaši, trajalo je jako, jako dugo. Na nosu mehurići su golicali nozdrve, a penušava Babaroga se pokazala kao prava eksplozija mirisa, koktel raznog tropskog voća i vanile. U ustima je puna, voćna, osvežavajuća i zaokružena, i sa drugim gutljajem odlučio sam da joj pronađem odgovarajući par u vidu finog jela.



Moj izbor su bile špagete od sipinog mastila i kozica u sosu od burbona i vanile. Jednostavno jelo za pripremanje, ali sa puno raznih ukusa i mirisa kao stvorenih za jedno ovakvo vino.

Stavljam veliki lonac vode na šporet, i, dok voda ne proključa, na jednom tiganju na malo maslaca i belog luka, zapečem kozice. Na drugom tiganju pržim sitno seckan crni i beli luk i dodajem pavlaku i vanilu. Sve se lagano krčka, voda je proključala i špagete su u njoj, i sad je pravo vreme da se u sos lagano dodaju penasto umućena žumanca i pred sam kraj malo burbona. Špagete su kuvane, cedim ih, dodajem kozice u sos da se sve lepo sjedini, tanjir je ispred mene, kozice na špagetama, sos od vanile preko i sitno seckani peršun za dekoraciju. Moram da priznam da su boje na tanjiru bile savršene: crna, žuta, narandžasta i zelena. Još jedna čaša penušavca pa da vidimo ovaj savršen par na delu.

Ponovo mehurići "pršću u nos" ovaj put mirisima breskve, ananasa i vanile slagajući se sa mirisima sosa burbona i vanile. U ustima osvežavajućih voćnih mehurića, i slast koja idealno prati ono malo šećera penasto umućenih žumanaca. Duga voćna završnica koja se ogledala u mešavini tropskog voća prosto je tražila ukusno meso kozica i lagani ukus i miris mora špageta sa sipinim mastilom. Povratni ukus u ustima sa vanilastim aromama vrhunskog hrasta pravio je perfektan balans s vanilom u sosu.

Uživajući u ovom savršenom paru vina i hrane, imao sam i malog pomoćnika u kuhinji, mog dvogodišnjeg sina Kolju. Dok smo pripremali hranu, slušali smo dečije pesme, a jedna pesmica od Ljubomira Ršumovića je obeležila ovu posebnu priliku.

"Nosim joj limun, nudim joj krušku, a ona ni da pokaže njušku, da li postoji, il' ne postoji - uglavnom, ona se mene boji".

Ova Babaroga nije tako strašna, naprotiv ona je raskošna i šarmantna, špageti i kozice je ono što ona voli, i naravno da postoji, živeli!

ŠPAGETE SA SIPINIM MASTILOM I KOZICAMA U SOSU OD BURBONA I VANILE

Za 4 osobe

Sastojci:
  • 12 kozica
  • 500g špageta sa sipinim mastilom
  • 60g maslaca
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 1 čen belog luka, zgnječen
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica ekstrata vanile
  • 2 žumanceta
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica burbona
  • sitno seckani peršun za dekoraciju

Priprema:
  1. U veliki kuhinjski lonac sipati 4l vode, dodati četiri kašike soli, staviti na vatru i ostaviti da voda proključa.
  2. U međuvremenu, u velikom tiganju na srednjoj vatri otopiti maslac, 1 čen zgnječenog belog luka, dodati škampe, peći ih sa obe strane ne duže od 1 do 2 minuta, skloniti tiganj sa vatre, i održavati škampe toplim.
  3. Špagete dodati u ključalu vodu i kuvati ih onoliko minuta koliko piše na pakovanju.
  4. U manjoj posudi, umutiti žumanca sa šećerom dok ne dobijete svetlo žutu boju i dok se šećer ne istopi.
  5. U međuvremenu, u tiganj dodati jednu kašiku ulja, pustiti da se ulje dobro zagreje, dodati crni i beli luk i sve pržiti 2 minuta.
  6. U luk dodati pavlaku i ekstrakt vanile, pustiti da proključa, skloniti sa vatre i dodavati malo po malo umućena žumanca uz neprestano mešanje. Vratiti ponovo na umerenu vatru i kuvati dok sos ne počne da se zgušnjava. Pred sam kraj kuvanja dodati burbon.
  7. U sos dodati tople škampe i sve dobro promešati.
  8. U tanjiru servirati prvo dobro oceđene špagete, preko staviti par komada škampa, preliti sosom od burbona i vanile i sve posuti sitno seckanim peršunom.