Početna»Fino»Vino&hrana»Narandžasta tamjanika: rapsodija voćnih ukusa
27.10.2016.Đorđe Pešić

Narandžasta tamjanika: rapsodija voćnih ukusa

Vino od drevne sorte loze sa našeg podneblja, boje ćilibara i nežnog ukusa, savršeno se uklopilo uz voćni slatkiš!

vino hrana narandžasta tamjanika rapsodija voćnih ukusa vinski magazin vino fino
Verujem da većina iskrenih zaljubljenika u vino zna da vina mogu da budu u tri boje : beloj, crvenoj i rozoj. Međutim, postoji još jedna: narandžasta.

Trend pravljenja narandžastog vina sve je snažniji u svetu. Ova boja nastaje u vinima usled produžene maceracije grožđa belih sorti, odnosno, odležavanjem na pokožici u trajanju od nekoliko meseci.

U ovoj tehnologiji oprobalo se i nekoliko domaćih vinarija, i to dosta uspešno. Do sada su to bili rajnski rizling i grašac, a ja sam jako ponosan na to što se jedna vinarija iz Župe odlučila da i od našu autohtone tamjanike proizvede narandžasto vino. U pitanju je Orange Nesanica 2015 podruma Tošići iz mesta Trnavci. Evo šta kaže proizvođač o svom vinu:

"Ovo vino ceđeno je isključivo od grozdova srpske autohtone sorte tamjanike, uzgajane modernim metodama na suncem okupanim padinama, gde se vinova loza gaji od davnina, bez naknadne kupaže. Nakon duge maceracije, slično crvenim vinima, primenjeni su novi postupci u pripremi, kao i stare tradicije u odležavanju. Flaširano u seriji od samo 700 boca".

Za uparivanje ovakvog vina uz hranu obično se preporučuje neki punomasni sir ili jelo od crvenog mesa. Međutim, ja sam se ipak odlučio da Nesanicu uparim sa poslasticom i to ukusnim tartom sa smokvama.

Tart sam nakon pečenja ostavio da se malo ohladi. Odsekao sam jedno parče, i ukusno prhko testo tarta sa rendanom korom pomorandže lomilo se pod kašikom. Mekanim pečenim smokvama zaronjenim u fil od mlevenih badema i maslaca dodao sam kašiku bagremovog meda. Otpio sam par gutljaja Nesanice, ponovo uzeo par zalogaja tarta...

Nesanica je boje ćilibara, na nosu parfemasta, puterasta, sa korom rendane pomorandže u tragovima. Pečeni bademi i smokve u potpunosti su pratili mirise prhkog testa, pečenih smokvi, toplog meda i badema u filu. U ustima Nesanica je voćna, slatka kao sveža smokva što pravi savršen spoj uz pečene smokve u tartu, a u završnici mineralna, blage gorčine koja podseća na bademe.

Bilo mi je zadovoljstvo da probam ovo vino, a posebno mi je drago što je napravljeno od jtamjanike. Siguran sam da ova sorta krije ogroman potencijal iz koga se mogu stvoriti fantastična narandžasta vina.

TART SA SMOKVAMA


Kora:

• 125 g putera
• 50 g šećera
• 1 jaje
• korica jedne pomorandže
• 290 g brašna
• prstohvat soli

Fil:

• 125 g putera
• 80 g šećera
• 2 jaja
• 200 g mlevenih, pečenih badema
• 45 g brašna

• 4 veće smokve (ili više ako želite da celu površinu popunite sa smokvama)

Priprema:

Za koru pripremite kalup za tart od 26 cm. Pomorandžu dobro operite. Puter sobne temperature umutite mikserom postepeno dodajući šećer. Kada se sjedine dodajte jaje i sitno rendanu koricu pomorandže pa izmiksajte. Na kraju dodajte brašno i so, ali postepeno dok ne zamesite testo. Ja testo razvučem na radnoj površini pomoću oklagije na dimenziju malo veću od kalupa pa ubacim u kalup i dodatno doteram ivice i oblik. Ostavite u frižideru pola sata.

Upalite rernu da se greje na 180°C.

Za fil, puter umutite mikserom postepeno dodajući šećer. Dodajte jedno po jedno jaje pa sjedinite. Na kraju umešajte bademe i brašno. Fil sipajte preko testa i ravnomerno rasporedite. Smokve isecite na četvrtine i poređajte preko fila. Blago ih utisnite u fil.

Pecite dok fil i ivice testa ne poprime zlatnu boju, kod mene je to oko 40 minuta, ali vodite se svojom rernom. Ohladite pa poslužite sa šećerom u prahu ili medom.

Izvor: prstohvatsoli.com