Početna»Fino»Vino&hrana»Slatki voćni i vinski izazov sa severa Bačke
27.05.2016.Đorđe Pešić

Slatki voćni i vinski izazov sa severa Bačke

Delikatne arome kruške i maskarponea u saglasju sa slatkim belim vinom iz Hajdukova

vino hrana slatki voćni i vinski izazov sa severa bačke vinski magazin vino fino
U mojoj porodici dobar ručak ne može da se zamisli bez nekog slatkiša na kraju. Taj ritual uvek mora da se poštuje. Ako to nije kolač, onda barem parče čokolade, ali nešto slatko mora da se pojede. Najčešće se poslastica sprema dan ranije i to u količinama koje traju par dana. Međutim, svi znamo koliko nam je dragoceno vreme i, da ga ne bi puno trošili u kuhinji, ja sam samo za vas pronašao jedan savršen recept. U pitanju su pečene kruške s maskarpone kremom, jednostavan slatkiš koji se brzo sprema. Naravno, ne smemo zaboraviti da se ovako nešto ukusno mora zaliti nekim finim vinom. U ovom slučaju dezertnim vinom koje će savršeno ispratiti ovu poslasticu.

Ovu kombinaciju vina i hrane sam lično isprobao na jednom od nedeljnih ručkova. Jedini problem može predstavljati kupovina ovog vina.

Vinum Regnum 2010. stono slatko belo vino vinarije Maurer iz Hajdukova, Subotičko-Horgoška regija u Vojvodini, moguće je kupiti u prodavnicama Hungarikum centar u Beogradu i Novom Sadu, ili eventualno negde u Subotici. Moram da vam kažem da se malo potrudite oko nabavke jer ga vredi probati, vino je proizvedeno na osnovu 800 godina stare tradicije poznatog vinskog regiona. Ovo prirodno slatko vino, inače kupažu rajnskog rizlinga i italijanskog rizlinga, je dobijeno pojedinačnim biranjem i sortiranjem najslađih ( poput meda slatkih ) zgrčenih bobica, da bi zatim sazrevalo u hrastovim buradima. Vino je proizvedeno iz grožđa gajenog na ekološki prihvatljiv način, bez dodataka aditiva.
Kada ste vino nabavili ostaje samo da ga pre spremanja poslastice ostavite u frižideru da se dobro ohladi, jer tada daje najbolje rezultate.

Kruške sam ispekao u rerni uz dodatak maslaca, sačekao sam da se malo prohlade a topljeni maslac im je dao finu teksturu. Preko sam dodao kremu od maskarponea i ekstrakta vanile, jednu kašičicu meda i prstohvat cimeta. Krušku sam položio na podlogu od mlevenih pistaća, otvorio sam vino, sipao ga u čaše i malo mu dozvolio da se zagreje i prodiše punim plućima.

Tada se desila magija. Nektar u čaši zlatno žute boje mirisao je na kruške, med i vanilu čineći harmoniju sa mirisima pečene kruške, ekstrakta vanile u kremi i meda. U ustima su dominirale arome kruške i meda koje su činile savršen par sa ovom poslasticom. Duga fina završnica s dodirom začina, blage slanoće i ukusnog orašastog voća tražila je onaj prstohvat cimeta na kremi od maskarponea i slankaste mlevene pistaće.

Kada sam spremao ovu poslasticu svi ukućani su tražili repete, zato spremite veću količinu, budite spremni da pokupite sve lovorike uspeha i pohvale za vaš kolač, jer bez obzira koliko je bio dobar ručak, onaj koji je spremao poslasticu biće pobednik.

Na kraju se setih reči Bele Hamvaša iz njegove knjige Filozofija vina: "Najveća bezosećajnost je, na primer, na veselom porodičnom ručku piti dramatično vino." Ovom mišlju se vodite kada budete birali vina, Maurerov Vinum Regnum od dramatičnosti nema ni d, već je jedno pričljivo, raspoloženo, harizmatično i zavodljivo vino kao stovreno za vaše najmilije. Živeli!

PEČENE KRUŠKE SA KREMOM OD MASKARPONEA

Za 4 osobe



Sastojci:
  • 4 kruške
  • 4 kašičice maslaca
  • 4 kašičice meda
  • 250 g maskarponea
  • 250 g slatke pavlake
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 200 g mlevenih pistaća
  • cimet za posipanje
  • med za preliv

Priprema:
  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
  2. Prepolovite kruške na pola, nemojte ih ljuštiti. Očistite ih od semenki. Složite ih na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. U sredinu svake kruške staviti po kašičicu maslaca i meda. Ubaciti u rernu i peći od 30 do 35 minuta.
  3. Mikserom umutiti slatku pavlaku, dodati ekstrakt vanile i maskarpone. Sve lagano i pažljivo izmešati drvenom kašikom.
  4. Pečene kruške ostaviti sa strane da se malo prohlade, nakon toga, na tanjiru napraviti podlogu od mlevenih pistaća, na nju postaviti po jednu krušku, u centar staviti kašiku kreme od maskarponea. Preko svega dodati med, krupno sečene pistaće i posuti cimetom.