Početna»Fino»Vino&hrana»Zrelo meso, kafa i zrelo vino: meni za Dan prokupca
14.10.2016.Đorđe Pešić

Zrelo meso, kafa i zrelo vino: meni za Dan prokupca

Odležali stejk u sosu od čokolade i kafe našao je pratioca u vidu moćnog župskog prokupca iz 2009. godine. Prava praznična trpeza!

vino hrana zrelo meso kafa i zrelo vino meni za dan prokupca vinski magazin vino fino
Obeležavanjem Dana prokupca vinska Srbija želi da se predstavi ostatku sveta sa svojim autentičnim vinima. U nekoliko naših gradova i dva grada u regionu biće održane degustacije, radionice i uparivanja vina i hrane, ali, ako se ipak odlučite da ostanete kući ovog 14. oktobra, evo mog predloga za savršen par vina i hrane.

Pre nego što vam predstavim vino koje sam odabrao, moram da napomenem da sam u spremanju ovog jela koristio dva vrlo bitna sastojka koja su mu dala posebnu draž. Prvi sastojak bio je "ribeye" stejk koji je prošao proces suvog zrenja u trajanju od trideset dana. Ovaj stejk odličnog kvaliteta proizveden je u premijum mesari Jokić u Beogradu. Drugi bitan sastojak koji sam koristio je kafa "kenija", poznata po kiselosti koja je oštra i podseća na voće, kao i punom ukusu i bogatom mirisu. Pošto sam za spremanje ovog jela upotrebio jedan fin komad mesa, logično je bilo i da vino bude sasvim posebno.

Majstorski uradak zove se Prokupac boje lila berba 2009. vinarije Budimir iz Aleksandrovca u Župi. Ovo vino napravljeno je od prokupca koji dolazi iz starog vinograda na brdu Gubovac. Ovaj vinograd se prostire na površini od 1,8 hektara, starost čokota je između 110 i 130 godina, što svakako predstavlja najstariji vinograd prokupca od čijeg grožđa se pravi vino.

Prokupac boje lila je imao fermentaciju u inoksu, maceraciju od blizu mesec dana i odležavao je 18 meseci u buradima od 225 litara od srpskog hrasta (25% nova burad, 75% korišćena burad). Nakon toga odležao je 36 meseci u velikim bačvama od srpskog hrasta (3.000 litara i 5.000 litara) i na kraju još 12 meseci u boci. Ukupna godišnja proizvodnja je samo 7.500 boca.

Moj je savet da se pre konzumacije vino dekantira i ostavi par sati da se lepo otvori i prodiše punim plućima.

Vino je crvene boje sa tamnoljubičastom nijansom, odnosno boje lila. Na nosu dominiraju primarne arome višnje, zatim sekundarne arome crne čokolade koje prate mirise fine belgijske čokolade u sosu. Nakon nekog vremena pojavljuju se i tercijarne arome kafe i crnog bibera koje se stapaju sa bogatim cvetnim mirisima kafe "kenija" i crnog bibera. Vino je u ustima puno i harmonično, a posebno bih izdvojio mekane somotske tanine koji su ideklan pratilac duboke i svojstvene arome mekanog mesa stejka. Tu je i svežina sa fino izbalansiranim kiselinama koje se savršeno slažu sa kiselinama kafe koje podsećaju na voće. Na kraju, duga slatkasta voćna završnica pravi odličan balans sa blagom gorčinom crne belgijske čokolade.

Živeo Prokupac!



RIBEYE STEJK U SOSU OD ČOKOLADE I KAFE

Za 4 osobe

Sastojci:

- 800g ribeye stejka

- 150g pančete, isečene na trakice

- 2 šoljice espresso kafe (kafa "kenija" spremana u moka potu)

- 50g kvalitetne crne belgijske čokolade

- 4 čena belog luka

- pola čaše belog vina

- 1 crni luk, isečen na kockice

- 150 ml pavlake za kuvanje

- 3 lovorova lista

- vezica svežeg timijana

- par zrna roze bibera

- krupna morska so

- crni biber

Priprema:


1. Beli luk iseći na listiće. Pomešati ga sa par kašika maslinovog ulja i dodati lovorov list. Zatim premazati ribeye stejk i ostaviti ga da se marinira na sobnoj temperaturi u trajanju od 1 sata. U međuvremenu, crni luk koji smo prethodno iseckali na kockice dinstamo na laganoj vatri dok se ne karamelizuje.

2. Karamelizovani luk ubacimo u blender, dodamo belo vino i sve kratko izblendujemo, dok ne dobijemo fini pire od luka. U većem dobro zagrejanom tiganju otopimo malo maslaca i pečemo stejk sa svake strane po 2 minuta.

3. Izvadimo stejk iz tiganja, posolimo i pobiberimo ga, i ostavimo sa strane da se meso odmori.

4. U tiganj dodamo trakice pančete, koje pržimo dok ne dobiju zlatnu boju. Slanini dodamo pire od luka i dinstamo još par minuta.

5. Sada u tiganj dodamo i stejk, pavlaku za kuvanje i mleveni roze biber, i sve kuvamo dok sos ne počne da ključa.

6. U tiganj dodamo kafu, čokoladu i sitno seckani timijan i kuvamo do tačke ključanja.

Jelo služiti odmah.