Početna»Gastro vodič»Gastronaut»Gastro put u Francusku u restoranu Enso
20.03.2017.

Gastro put u Francusku u restoranu Enso

Glavni kuvari Uroš Ivošević i Nedeljko Jerković nude odgovor na gastronomski zadatak da, u okviru smotre Ukusi Francuske, ponude vrhunska jela pripremljena na francuski način

gastronaut gastro put u francusku u restoranu enso vinski magazin vino fino
Beogradski restoran Enso biće deo trećeg izdanja globalnog gastronomskog događaja Ukusi Francuske u utorak, 21. marta.

Tokom ove ogromne gastronomske svečanosti gostima u 2.000 restorana biće ponuđeno više od 1.000 menija u čast francuske kulinarske baštine. Koncepcija Ukusa Francuske je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofjea, koji je 1912. godine organizovao Epikurovu večeru. Istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000. Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju.Glavni kuvari restorana Enso, Uroš Ivošević i Nedeljko Jerković smelo su odgovorili na ovaj zadatak. Meni je inspirisan francuskom kuhinjom i osmišljen je à la française, držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, dva glavna jela, dva deserta, vina i šampanjac.

Restoran Enso će kroz svoj, za ovaj događaj posebno kreiran meni, istaći kulinarsku tradiciju zemlje Gala i gastronomske veštine svojih šefova, a osnovu menija čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća, sasvim u skladu sa smernicama Ukusa Francuske.

Događaj Goût de France (Ukusi Francuske) organizovan je na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj.