Početna»Gastro vodič»Gastronaut»Restorani sa najvećim vinskim kartama na svetu
06.05.2018.

Restorani sa najvećim vinskim kartama na svetu

Otvaranje londonskog restorana Hide, koji nudi 6.500 vina, prilika je za podsećanje na hramove vina i hrane u kojima vinske karte možete neprekidno čitati više sati

gastronaut restorani sa najvećim vinskim kartama na svetu vinski magazin vino fino

U Mejferu, jednom od najmondenskijih delova Londona, pre samo dve nedelje otvoren je restoran Hide, koji može da se pohvali najvećom vinskom kartom u Velikoj Britaniji! Ovaj restoran ima čak 6.500 boca na vinskoj karti, a vlasnici, koji takođe upravljaju i elitnom vinotekom Hedonism, postarali su se da vina iz svih krajeva sveta budu na raspolaganju gostima restorana koji pretenduje na najviše ocene u evropskim bedekerima. Vlasnici restorana smatraju da je bitno da Hide zadrži demokratski šmek: svaka pojedinačna selekcija vina sadrži i izvanredne boce koje koštaju pristupačnih 28 funti, a neka vina mogu se dobiti na čašu po ceni od pet funti.

Nova stavka na gastro mapi Londona tek treba da se dokaže na veoma konkurentnom tržištu, a mi ćemo sada predstaviti neke od etabliranih restorana koji se mogu pohvaliti najvećim vinskim kartama na planeti.

Tour d‘Argent, ParizTour d‘Argent je toliko star i uticajan pariski restoran da njegovi počeci leže u mitološkoj prošlosti: navodno je osnovan 1582. godine, ali zapravo niko ne zna koliko je star. Porodica Terej, koja vodi restoran od 1911. godine, tokom jednog veka pravila je vinsku kartu koja danas važi za jednu od najvažnijih na svetu. Karta sadrži 14.000 unosa o kojima se brine vinski direktor Dejvid Ridžvej, a ljubitelji vina (veoma) dubokog džepa u prelepom restoranu mogu da istražuju celu vinsku Francusku: zastupljeni su svi regioni, sve važne kuće, sve velike berbe. A tu su i boce ogromne vrednosti kao što su Chateau Gruaud-Larose 1868 i Chateau d‘Yquem 1871.

Palais Coburg, BečRestoran Palais Coburg nalazi se u srcu Beča, u okviru jednog od najluksuznijih austrijskih hotela. Šef Silvio Nikol ovde priređuje zanosne degustacione večere, predstavljajući hranu ukorenjenu u austrijsku tradiciju i francusku tehniku. Ove večere uparuju se sa nekim od 5.400 vina iz podruma koji broji 50.000 boca. Vinska karta naročito je jaka kada su u pitanju selekcije iz regija Rone, Loare i Burgundije, kao i nezaobilaznog Bordoa, a tu je i čudesan izbor vina iz Austrije i Nemačke.

Robuchon au Dome, MakaoAko vam je potrebno pet sekundi po vinu da biste vinsku kartu čitali sa punom koncentracijom i razumevanjem, u restoranu Robuchon au Dome u Makaou u Kini celu kartu čitali biste puna 24 sata. Restoran na vrhu hotela Grand Lisboa ima vinsku kartu od čak 16.800 etiketa. Ovu ogromnu vinsku operaciju nadzire direktor Pol Lo, a znalačku selekciju predvode selekcije iz Bordoa, Burgundije, Šampanje, Nemačke, Kalifornije...Sva ova vina moguće je upariti sa hranom čuvenog Žoela Robušona, savremenom francuskom kuhinjom sa lakim dahom Azije, a iskusni somelijeri moraju da pronađu adekvatan par za, recimo, konfit od jagnjetine i patlidžana, ili za burger od wagyu govedine i foa gra.

Bern‘s Steak House, TampaNemaju svi restorani sa odličnim vinskim kartama staru i raskošnu istoriju. Restoran Bern‘s Steak House u Tampi na Floridi je izvanredan podsetnik na vitalnost američkog kontinenta: nastao je pre 60 godina kao najobičniji bar u okviru tržnog centra na otvorenom Vlasnik, Bern Lakser, postepeno je kupovao okolne lokale i pre smrti stvorio restoran sa 350 mesta i kolosalnom vinskom kartom. Podrum ima čak pola miliona boca, a na listi je 5.800 etiketa, znalački klasifikovanih po regiji, stilu i berbi, a neka vina su poređana u izvanredne vertikale i do 21 berbe, kao u slučaju vina Chateau Margaux. Nema boljeg mesta na planeti za vrhunski odrezak i čašu još boljeg vina.