Početna»Gastro vodič»Recepti»BURGER ZA MUŠKARCE
11.03.2016.

BURGER ZA MUŠKARCE

recept burger za muŠkarce vinski magazin vino fino
Kada je izmišljen, pre stotinak godina, hamburger je postao najzanimljivija gastro inovacija tog vremena. O njemu se pisalo u novinama, ispredali su o njemu hvalospeve, govorilo se da su tvorci burgera genijalci na nivou naučnika i velikih umetnika. Čini mi se da je i danas strast ka tom komadu mesa jednako snažna i da je šefovima pravi izazov da koncipiraju neki novi burger. Sa druge strane su lanci brze hrane koji su od burgera napravili ikone džanka i na njima izgradili svoje brendove.

Biću iskren. Koliko puta sam poklekao u iskušenju da se strašno prejedem, to samo moji kilogrami znaju. Svaki put, posle toga se osećam dvojako. Sa jedne strane nekako tužno, jer žalim sebe, sa druge, dok traje žvakanje, nekako moćno i muževno. Počeo sam da se ispovedam, ali to ima viši smisao. Siguran sam da je baš iz takvih poriva, osećanja i odnosa prema hrani iznikla ideja da se stvori jelo kao što je burger.
Pošto je dobar burger i za mene bio izazov, naravno da sam kreirao svoju verziju. Moja ideja je da burger mora biti debeo, kako bi ostao sočan i da mora biti od najboljih komada mesa. Zato ga pravim od glave bifteka i koštane srži, dodajući tek toliko začina da nadograde i istaknu arome i slast mesa. Da bi došao do klasika koji obara sa nogu, dodao sam mu debelo parče masne guščije džigerice, fini dižonski senf i džem od luka sa borovnicama. Kako glad nepopravljivih izelica nalaže, dobro je dodati i nešto za prejedanje, odnosno kako bi stari rekli: preko pite pogaču, pa je tako na mom burgeru završio i kolut kamambera, čisto da se zaokruži doživljaj između dve kriške mekanog brioša. Tako dobijamo pravi mačo burger, kojim se sa zadovoljstvom hvalim!Večito pitanje je kakvo vino piti uz burger. Uz one industrijske preskočite vino, uzmite bolje nekog gaziranog i zaslađenog ubicu čula ukusa, ali uz sočne burgerolike bravure poput ove Filipove, naš somelijer Vuk Štefanović predlaže dva vina.
Aromatični roze vinarije Aleksandrović, Varijanta 2014, svojim cvetnim mirisima dopuniće zemljani karakter kamambera, dok će njegova punoća lepo izbalanasirati ljutinu senfa. Voćna svežina vina i malo tanina tu su da razbiju masnoću i oplemene mesne sokove.
Uz sočni burger odlično će se uklopiti i sočno, a lagano crveno vino poput Kadarke 2013 vinarije Tonković. Začinski karakter ovog vina idealan je par za intenzivne arome burgera, dok su voćnost i vanilinske arome barika tu da potenciraju slast brioša i nadopune kremasti kamamber. Delikatni tanini spremno dočekuju sočno meso i oplemenjuju svaki zalogaj.