Početna»Gastro vodič»Restorani»Konoba Tata Mata
04.08.2020.

Konoba Tata Mata

restoran konoba tata mata vinski magazin vino fino
Dalmatinska 98, Beograd
011 3806347
www.tatamatakonoba.rs


U konobi Tata Mata sve je u znaku Dalmacije. Prvo, smeštena je u Dalmatinskoj ulici u Beogradu, riba često stiže sa Jadrana, a i glavni šef je, naravno, Dalmatinac. Tačnije, Boris Šiljić je fetivi Splićanin, a osim što odlično kuva, uživa i u sljubljivanju vina i hrane. Konoba je smeštena u kući u kojoj je nekada živeo Mata Milošević, jugoslovenski reditelj, glumac i profesor, a tu je i svoje zlatno doba doživeo džez klub Ptica.

Tata Mata je mali restoran, sa 40 mesta za sedenje, a odnedavno za svoje goste otvorio je i vrata svog vinskog podruma i pretvorio ga u salon za degustacije. U njemu se nalazi oko 400 različitih vinskih etiketa, a ova konoba je i ekskluzivni uvoznik vinarije Trapan iz Istre.
Sa menija posebno se izdvaja grdobina urolana u dalmatinski pršut u sosu od čeri paradajza i belog luka, belog vina, putera i palente, kuvana u pomorandžinom soku. Uz puno ribe i kvalitetnog mesa, kod Tata Mate jedu se i brodet i pašticada, autentični dalmatinski specijaliteti.

Brodet se pripema od nekoliko vrsta ribe i u sosu od paradajza i penušavog vina i služi uz kockice palente. Sveža riba u Tata Matu stiže dva puta nedeljno iz Crne Gore i Hrvatske. Kad stigne, kaže Boris, u kuhinji i u restoranu bude prava fešta.Morsku hranu prati i nepretenciozan mediteranski ambijent, kao i umerene cene i odličan izbor vina.