Početna»Novosti»Albarinjo i marselan u vinima iz Bordoa!
21.05.2019.

Albarinjo i marselan u vinima iz Bordoa!

Francuska je donela kontroverznu odluku u cilju prilagođavanja vinarstva klimatskim promenama - vinari iz Bordoa moći će da dodaju i strane sorte u svoja vina

novost albarinjo i marselan u vinima iz bordoa vinski magazin vino fino
Vinski svet uveliko prati klimatske promene, a globalno otopljavanje donosi i pravu malu revoluciju u Bordo. U najčuvenijoj vinskoj regiji na svetu porasla je svest o tome da je neophodna brza adaptacija na ove izazove, a najnoviji korak u skladu sa time je odluka dve najveće regionalne apelacije, Bordo i Bordo Superior, da odobre proizvođačima da pri proizvodnji vina dodaju sorte koje ne pripadaju ovoj regiji!

Francuska vlada pre nekoliko dana usvojila je odluku koja će stupiti na snagu od berbe 2021. godine i koja će trajno promeniti karakter vina iz Bordoa. U toku je donošenje pravilnika o tome koje sorte će vinari iz Bordoa moći da dodaju u svoja vina, a akcenat je, naravno, na sortama koje mogu da "trpe" sve duža i sve toplija leta u Evropi. Pri tome, podrazumeva se da neće biti odabrana nijedna sorta čija bi "transplantacija" u Bordo narušila vinski identitet matične regije. Među sortama koje su ušle u razmatranje su marselan, kastet (manje poznata sorta grožđa iz južne Francuske, turiga nacional iz Portugala, još jedna portugalska sorta - vinaho, kao i arinarnoa, francuska sorta nastala ukrštanjem sorti tanat i kaberne sovinjon. Od belog grožđa, tu su peti mansanž iz jugozapadne Francuske i iberijska sorta albarinjo. Dozvola za dodavanje u bordovska vina biće izdata za ukupno dvadeset sorti, najavljuje Bernar Farž, predsednik sindikata vinara Bordoa, a prenosi magazin Vinepair.

- Ideja je da se vidi kako će ove sorte sazrevati u Bordou u uslovima globalnog otopljavanja - kaže Farž.

Na svakom pojedinačnom imanju ove sorte će moći da čine najviše pet procenata vinograda, a u kupaži će smeti da učestvuju sa najviše deset odsto. Takođe - a oko ovoga trenutno se vode burne polemike - nove sorte neće smeti da se obeležavaju na etiketi, što je razljutilo neke poznavaoce vina koji veruju da je u savremeno doba nedopustivo da se kupcu uskraćuje puna informacija o tome šta se nalazi u boci.

Ostaje da se vidi da li će ovaj presedan uticati i na druge vinske regije u Francuskoj, a sve, naravno, zavisi od uspeha prvih "mešanih" berbi.