Početna»Novosti»Američki lajfstajl sajt pohvalio vina iz Srbije
23.01.2020.

Američki lajfstajl sajt pohvalio vina iz Srbije

The Manual, onlajn hedonistički vodič za muškarce, predstavio je srpsko vinarstvo i pozvao na degustaciju prokupca i tamjanike

novost američki lajfstajl sajt pohvalio vina iz srbije vinski magazin vino fino
Vina iz Srbije dobila su lepe komplimente na vrlo čitanom američkom sajtu The Manual, namenjenom pre svega muškarcima koji tragaju za novim hedonističkim iskustvima. Autor Mark Stok napisao je tekst po imenu What You Need to Know About Serbian Wine u kome je na vrlo informisan i dobronameran način, ne pateći od zamke stavljanja Srbije u uzanu nišu egzotičnih zemalja iz koje dolaze isto takva vina, predstavio u nekoliko pasusa osnove srpskog vinarstva.

- Nakon teške prošlosti, što za vino što u smislu konflikta na ovim prostorima, Srbija je na putu da postane vinsko ime - napisao je Stok i, nakon iznošenja činjenice da je bivša Jugoslavija bila u deset najvećih proizvođača vina na planeti, rekao da je, posle perioda haosa koji je svom silinom pogodio i vinarstvo, Srbija stupila na vinsku scenu na sasvim savremen način.

- Posle 2000. godine srpska vinska cena pokazala je solidne znake oporavka, a manji proizvođači pridružili su se "dinosaurusima" koji su uspeli da prežive oluju. Rezultat je fascinantna mešavina dobrih, zanimljivih vina, kao i onih slabijih, komercijalnih - napisao je Stok.Stok se pozabavio i sortimentom srpskog podneblja, pomenuvši autohtone sorte kao što su smederevka i prokupac, koji je nazvao "intrigantnim crvenim vinom umereno punog tela" i dodao da su vina od prokupca sve poznatija.

- Vinski kritičari veruju da je prokupac najverovatnije najveća šansa Srbije kod vinopija - rekao je Stok.

U zaključku teksta, Stok je rekao da Srbija privlači sve više pažnje u vinskom svetu:

-Industrija vina u Srbiji se širi, a važni događaji kao što je Beo Wine Fair pomažu u naporu da međunarodna vinska javnost postane svesnija Srbije.

Stok je predložio i degustaciju tri vina iz Srbije koja se mogu naći na američkom tržištu. Izbor je pao na tri vina: Budimirovu Tamjaniku 2015, Jankov Baš Prokupac 2015 i vino kuće Chichateau, Fabula Mala a bela šardone 2017.