Početna»Novosti»Ana Roš opčinila svet svojom prvom knjigom
03.06.2020.

Ana Roš opčinila svet svojom prvom knjigom

Luksuzno izdanje Sun and Rain istovremeno je i monografija i knjiga recepata, a čita se bez daha: jedini "problem" su recepti, koji zaista nisu za svakoga

novost ana roš opčinila svet svojom prvom knjigom vinski magazin vino fino
Knjiga Sun and Rain slovenačke šefice Ane Roš predstavlja, sudeći po recenzijama sa svih meridijana, jedan od najzanimljivijih ovogodišnjih poduhvata u oblasti gastro literature. Ova luksuzno opremljena i ne baš jeftina knjiga, koju je objavila kuća Phaidon, istovremeno je i sveobuhvatno kulturno iskustvo i zbirka ekskluzivnih recepata koje je napravila najbolja žena-kuvar na svetu u izboru World's 50 Best Restaurants 2017. godine.

Knjigu potpisuju, kao ravnopravni autori, Ana Roš, novinarka iz Slovenije Kaja Sajovic i izuzetno uticajan kritičar hrane Andrea Petrini, koji je među prvima u svetu visoke gastronomije otkrio raskošni talenat Ane Roš i odlučio da ga predstavi celom svetu. Rezultat zajedničkog napora, koji su u kući Phaidon uspeli da kroz uredničke sugestije i intervencije artikulišu u knjigu koja se čita bez daha od korica do korica, zaista je nesvakidašnje lepo "komponovan": u Sun and Rain saznajemo puno toga o dolini Soče u kojoj je ponikla današnja vlasnica legendarne Hiše Franko, o životnim krizama i tragedijama koje su "brusile" Anu Roš, o gastromskom teroaru njenog Kobarida...Ovo uzbudljivo štivo prate i prvorazredne fotografije Suzan Gabrijan koje su knjizi podarile snažan vizuelni identitet i dočarale nemirni i radoznali duh velike šefice.

Recepti za koje se Ana Roš opredelila možda će ponekog i razočarati: tu se mahom nalaze jela koja nije lako interpretirati u prosečnoj kućnoj kuhinji. Jelo od junećeg jezika sa osam komponenti koje uključuju i majonez od ostriga, potom jelo od kokica sa gelom od piva, sladoledom od sira i divljim ječmom, i, na kraju, neverovatni delikates od sipe kuvane sous-vide, a potom pečene i presovane, svakako se ne mogu napraviti u nekoliko lakih koraka posle teškog radnog dana. No, to nije ni ideja ove knjige, veoma ozbiljnog naslova o ličnom i profesionalnom oblikovanju žene ogromne kreativne energije i neverovatnog kulinarskog dara.