03.06.2020.
Ana Roš opčinila svet svojom prvom knjigom
Luksuzno izdanje Sun and Rain istovremeno je i monografija i knjiga recepata, a čita se bez daha: jedini "problem" su recepti, koji zaista nisu za svakoga
Knjiga Sun and Rain slovenačke šefice Ane Roš predstavlja, sudeći po recenzijama sa svih meridijana, jedan od najzanimljivijih ovogodišnjih poduhvata u oblasti gastro literature. Ova luksuzno opremljena i ne baš jeftina knjiga, koju je objavila kuća Phaidon, istovremeno je i sveobuhvatno kulturno iskustvo i zbirka ekskluzivnih recepata koje je napravila najbolja žena-kuvar na svetu u izboru World's 50 Best Restaurants 2017. godine.
Knjigu potpisuju, kao ravnopravni autori, Ana Roš, novinarka iz Slovenije Kaja Sajovic i izuzetno uticajan kritičar hrane Andrea Petrini, koji je među prvima u svetu visoke gastronomije otkrio raskošni talenat Ane Roš i odlučio da ga predstavi celom svetu. Rezultat zajedničkog napora, koji su u kući Phaidon uspeli da kroz uredničke sugestije i intervencije artikulišu u knjigu koja se čita bez daha od korica do korica, zaista je nesvakidašnje lepo "komponovan": u Sun and Rain saznajemo puno toga o dolini Soče u kojoj je ponikla današnja vlasnica legendarne Hiše Franko, o životnim krizama i tragedijama koje su "brusile" Anu Roš, o gastromskom teroaru njenog Kobarida...Ovo uzbudljivo štivo prate i prvorazredne fotografije Suzan Gabrijan koje su knjizi podarile snažan vizuelni identitet i dočarale nemirni i radoznali duh velike šefice.
Recepti za koje se Ana Roš opredelila možda će ponekog i razočarati: tu se mahom nalaze jela koja nije lako interpretirati u prosečnoj kućnoj kuhinji. Jelo od junećeg jezika sa osam komponenti koje uključuju i majonez od ostriga, potom jelo od kokica sa gelom od piva, sladoledom od sira i divljim ječmom, i, na kraju, neverovatni delikates od sipe kuvane sous-vide, a potom pečene i presovane, svakako se ne mogu napraviti u nekoliko lakih koraka posle teškog radnog dana. No, to nije ni ideja ove knjige, veoma ozbiljnog naslova o ličnom i profesionalnom oblikovanju žene ogromne kreativne energije i neverovatnog kulinarskog dara.