Početna»Novosti»Ana Roš: U Japanu sam kao Alisa u zemlji čuda!
03.10.2017.

Ana Roš: U Japanu sam kao Alisa u zemlji čuda!

Najpoznatiji ženski šef na svetu kaže da je u Tokiju najzad spoznala esenciju japanske gastronomije i da se bez rezerve zaljubila u zemlju izlazećeg Sunca

novost ana roš u japanu sam kao alisa u zemlji čuda vinski magazin vino fino
Jedna od najpoznatijih ženskih šefova na svetu, Slovenka Ana Roš koja nosi titulu najboljeg ženskog šefa u izboru organizacije World's 50 Best Restaurants, prošlog meseca otputovala je u Japan na studijsko putovanje. Na ovom putovanju je kuvala zajedno sa šefom Lukom Fantinom koji u Japanu pronosi slavu italijanske kuhinje i integriše u nju lokalne sastojke kao što su divlje pečurke sa planine Fudži, i istraživala japansku kulinarsku filozofiju.

- Ako postoji neko mesto na koje svaki šef na svetu mora da ode, to je Japan. Kada su u pitanju gostoprimljivost i kvalitet hrane, u Japanu se svuda nailazi na savršenstvo, čak i u običnim prodavnicama peciva - rekla je Ana Roš za magazin Japan Times.

Ana Roš prvi put je posetila Japan kao turista, pre 12 godina, i svega 5 godina nakon što je počela da radi kao šef. U to vreme, za nju je japanska kuhinja bila terra incognita, zanimljiv ali u potpunosti neistražen gastronomski prostor. Njeno prvo pravo gastronomsko iskustvo u Japanu bio je odlazak u elitni kaiseki (japanski pojam za haute cuisine) restoran po imenu Mibu, smešten u četvrti Ginza u Tokiju. Ana Roš je nakon ovog iskustva rekla da se tamo osetila kao Alisa u zemlji čuda.

- Sećam se tog neverovatnog ambijenta. Soba čiji je pod prekriven tatanijem, sa samo jednim stolom, i ukrašen jednom procvetalom grančicom trešnje - ispričala je slovenačka gastronomska zvezda.

Ana Roš, kako kaže, u međuvremenu je stekla još veće poštovanje za japansku kuhinju.

- U vreme odlaska u restoran Mibu, razmišljala sam o tome kako japanska kuhinja nema nikakve srodnosti sa evropskom, jer u Japanu nema konstrasta između slatkog, kiselog...Sada vidim da je odlika japanske kuhinje intenzivan fokus na jedan jedini sastojak. Impresionira me način na koji japanski šefovi istražuju sve aspekte nekog sastojka, ali da biste to razumeli morate provesti neko vreme u japanskoj kuhinji - govori Ana Roš.

Iako ima samo reči hvale za japansku kuhinju, Ana Roš bez dlake na jeziku kritikuje mačističku kulinarsku kulturu Japana:

- U Japanu dominiraju muški kuvari - kaže Ana Roš i dodaje da pritisak da se bira između karijere i porodice, uz perfekcionizam koji prožima japansku kulturu, ometa žene u napredovanju.

- Svako ko želi da napreduje u karijeri mora da pravi kompromise između posla i porodice, i žene kuvari u Japanu primorane su na neke teške odluke - govori Ana Roš.

Ana Roš kaže da je ovo sadašnje putovanje u Japan početak velikog prijateljstva, i da namerava da u ovu zemlju ode i naredne godine.

- Ne znam kako ću to da uklopim u svoj raspored, ali sam sigurna da ću nekako uspeti - rekla je.