22.03.2019.
Anđelo Gaja proglašen za najboljeg vinara planete
Italijanski vinar je na sajmu ProWein osvojio nagradu koju dodeljuju nosioci titule Master of Wine koji su se okušali i kao vinari
Anđelo Gaja, vrhunski vinar iz Pijemonta odgovoran za stvaranje nekih od najboljih barolo i barbaresko vina, proglašen je u Dizeldorfu za vinara godine.
U okviru nedavno minulog sajma ProWein u Dizeldorfu, ali bez velike medijske pompe, dodeljena je nagrada za najboljeg vinara na planeti tokom minule godine. Velika medijska pažnja nije ni potrebna - nagrada koju dodeljuju Institute of Masters of Wine i magazin The Drinks Business sama po sebi nosi dovoljno autoriteta da joj nije potrebna spektakularna promocija. Kao i dosadašnje dobitnike, i Anđela Gaju izabrale su njegove kolege iz vinskog sveta - panel čine svi nosioci titute Master of Wine koji su i sami vinari, kao i svi prethodni laureati.
Adrijan Galfort MW, predsedavajući tela Institute of Masters of Wine u obrazloženju nagrade rekao je da je Anđelo Gaja jedan od najhrabrijih vinara našeg doba:
- Ne mogu da se setim nijednog drugog vinara koji je u ovom trenutku vredniji ove nagrade. Angelo se nikada nije plašio prkošenja konvencijama i normama, ali je pritom bio u potpunosti posvećen najvišim mogućim vinarskim standardima - navodi se u obrazloženju.
Anđelo Gaja rođen je 1940. godine. Počeo je da radi u porodičnoj vinariji Gaja 1961. godine, a osam godina kasnije preuzeo je na sebe upravljanje ovom vinskom kućom. Danas vinarijom Gaja upravljaju Anđelo, njegova žena Lucija i troje dece. Vinogradi vinarije Gaja nalaze se u Barbaresku u Pijemontu, kao i u Montalćinu i Kastanjetu Karduči u Toskani. Od pre dve godine, vinarija poseduje i vinograde na obroncima Etne, koja poslednjih godina znatno dobija na značaju u vinskom svetu.
Primajući nagradu, Gaja je rekao da je od nosilaca titule Master of Wine na početku svoje karijere dobio oštru, ali vrednu lekciju o kvalitetu svojih vina:
- Kada sam tek počinjao da radim, za mene su nosioci titule Master of Wine bili klub stručnjaka sa nesagledivo dubokim znanjem i kulturom. Kada smo u Barbaresku godine 1973. primili grupu MW-a, ponudili smo im vina iz naših najboljih berbi. Od tih berbi dopala im se samo 1961, a o ostalima su imali vrlo negativno mišljenje. Sprva sam se osetio veoma obeshrabreno, ali sam kasnije shvatio da su bili u pravu. To je bila veoma korisna lekcija koja nam je pomogla da pronađemo jasnoću u našem vinskom izrazu. Tokom svih ovih godina, kada bih razgovarao sa nekim nosiocem titule Master of Wine, naučio bih nešto novo - skromno je rekao italijanski vinar.