Početna»Novosti»Argentina ima najbolji vinograd na planeti!
11.07.2019.

Argentina ima najbolji vinograd na planeti!

Glavnu nagradu prvog međunarodnog nadmetanja World's Best Vineyard Awards odnela je kuća Zuccardi Valle de Uco, smeštena u podnožju Anda

novost argentina ima najbolji vinograd na planeti vinski magazin vino fino
Najbolji vinograd na svetu ne nalazi se ni u Burgundiji, ni u Bordou, već u Argentini! Ovako glasi odluka međunarodnog panela eksperata koji su dodelili premijernu nagradu World's Best Vineyard Awards. Titulu najboljeg vinograda na planeti dobila je kuća Zuccardi Valle de Uco, čije je prelepo sedište, projektovano u modernom stilu, dizajnirao elitni tim arhitekata koji čine Tom Hjuz, Fernando Raganato i Eugenija Mora. Da čudo bude još veće, među prvih deset vinograda na svetu čak sedam dolazi iz zemalja španskog i portugalskog govornog područja - to jest, Južne Amerike i Iberijskog poluostrva, što je neverovatno svedočanstvo o ogromnoj, sveobuhvatnoj strasti prema vinu koju gaje u ovim regionima, i gde tu strast uspevaju da artikulišu ne samo proizvodnjom vrhunskog vina, već i stvaranjem vinograda koji su pravo uživanje i za rad i za turističke posete.

Pojam najboljeg vinograda u izboru panela koji čine eksperti za vino, turizam i hranu veoma je višeznačan - on obuhvata teroar, kvalitet vina, nivo turističke usluge i sve druge faktore koji neki vinograd čine jedinstvenim mestom na planeti i poželjnom tačkom za posetu, šetnju i degustaciju. Vinograd kuće Zuccardi Valle de Uco ispunjava sve ove uslove. Smešten je na spektakularnoj lokaciji u dolini Uko, u podnožju moćnih Anda, a porodica Zukardi već tri generacije stara se da gosti ove kuće osete da se nalaze na zaista posebnom mestu na kome se dešava vinska magija.

Nagradu World's Best Vineyard Awards utemeljio je vinski i turistički ekspert Endrju Rid, a na prvom nadmetanju nominovano je 1.500 vinarija širom sveta.

- Vino je odraz svog individualnog okruženja, svog teroara. Zato se mi ne bavimo samo vinom, već celokupnim paketom - rekao je Endrju Rid.


TOP 10 VINARIJA

1. Zuccardi Valle de Uco (Argentina)

2. Bodega Garzón (Urugvaj)

3. R. López de Heredia Viña Tondonia, S.A. (Španija)

4. Quinta do Crasto (Portugal)

5. Catena Zapata (Argentina)

6. Montes (Čile) i Clos Apalta Winery (Čile)

8. Rippon (Novi Zeland)

9. Marqués de Riscal (Španija)

10. Weingut Dr. Loosen (Nemačka)