Početna»Novosti»Autohtonost je izraz koji je izgubio značenje?
23.10.2019.

Autohtonost je izraz koji je izgubio značenje?

U knjizi koja se bavi istorijom vinogradarstva na tlu Italije, pisci Atilija Sijence i Serena Imacio istražuju kulturna i genetska prožimanja na tlu Evroazije, i traže redefinisanje nekih ustaljenih pojmova

novost autohtonost je izraz koji je izgubio značenje vinski magazin vino fino
Nova knjiga po imenu Sangiovese, Lambrusco, and Other Vine Stories, objavljena pre nekoliko dana u elektronskom i štampanom obliku, predstavlja, sudeći po recenzijama, veoma dragocen doprinos nauci o vinu, koji svojom temom dotiče i vinove loze Balkana. Knjiga se bavi i pojmom autohtonosti, kritikujući ovaj izraz u njegovom današnjem značenju i insistirajući na tvrdnji da su sve vinske sorte rezultat spajanja genetskih i kulturnih faktora iz veoma udaljenih kultura i oblasti sveta.

Istraživačko delo autora Atilija Sijence i Serene imacio bavi se istorijom i genetskim nasleđem sorti vinove loze koje se gaje na tlu Italije - sanđoveze, ribola, primitivo, moskato, malvazija i lambrusko. Knjiga obrađuje i međunarodne sorte kao što su šardone, merlo, sira i pino noar, potcrtavajući, prenosi magazin Drinks Business, međusobne veze autohtonih i internacionalnih sorti.

Cilj dela je, kažu autori, demistifikacija porekla poznatih evropskih sorti putem analize migracija i kulturne razmene koji su vekovima bili važan deo trgovine vinom i vinogradarstva. U ovaj pokušaj autori su uložili svoje ogromno iskustvo u bavljenju istorijom vina, ampelografijom i genetikom vinove loze: Sijenca je profesor na Univerzitetu u Milanu i specijalizovan je za genetska poboljšanja vinove loze, učestvujući, tokom svoje duge karijere, u zoniranju karakteristika 35 vinogradarskih oblasti širom Italije. Serena Imacio je istraživač genetike vina koja radi na Univerzitetu u Modeni i objavio je veći broj knjiga i članaka na temu istorije vina, ampelografije i genetike.

U uvodu u knjigu italijanski stručnjaci napisali su da su italijanske sorte vina "razvijene tokom hibridizacije kulturnih doprinosa sa vrlo širokog područja, od Evrope i Afrike, do Bliskog istoka i centralne Azije" i dodali:

"Slučaj Italije je arhetipski za celu Evropu: istražujući identitet vina u različitim oblastima, stekli smo sliku o kontinentu bez čvrstih granica, i sa stalnim raskršćima migracija, interakcija, hibridizacija, kontrasta i konflikta među ljudima. Životni sokovi ovog prostora potiču od raznolikosti njegovih korena na nivou kulture i politike".

Jedan izraz je u ovoj knjizi predmet posebne analize i kritike: autohtonost. Autori tvrde da izraz autohtona sorta u današnje vreme postepeno gubi svoje osnovno značenje, jer su, kako kažu, sorte vinove loze rezultat intenzivne i drevne cirkulacije sorti između, ponekad, veoma udaljenih oblasti i često bez jasnih geografskih granica.

"Ovaj izraz, stoga, više ne označava mesto, već vreme u kome se sorta manifestovala na optimalan način", istakli su autori.

Iako se protive izrazu "autohtono" u svom današnjem značenju, autori navode i da im nije cilj da umanje italijanski doprinos istoriji vinogradarstva, već da prikažu Italiju kao jedno od čvorišta na kome su se spajale udaljene vinske tradicije i uticaji.

Cena elektronske knjige na Amazonu je 10 dolara, a štampano izdanje košta 18.