Početna»Novosti»Azerbejdžanska jela na meniju Kafea Lavaš
27.03.2019.

Azerbejdžanska jela na meniju Kafea Lavaš

Do kraja meseca u Beton hali gostuje Zia Šabazov, jedan od najpoznatijih azerbejdžanskih kuvara

novost azerbejdžanska jela na meniju kafea lavaš vinski magazin vino fino
Još nekoliko dana, do kraja meseca, u restoranu Lavash u beogradskoj Beton hali gosti će biti u prilici da probaju specijalitete iz Azerbejdžana, spremljene pod vođstvom Zia Šabazova, jednog od najpoznatijih azerbejdžanskih kuvara. Na meniju su tradicionalna azerbejdžanska jela, a ovo su neka od njih:

Mutencem - Priprema se od pilećeg filea, crnog luka, sa džemom od šljiva, sirupom od urmi, suvom kajsijom, kestenom i belim vinom. Kao dodatak ovom jelu ide kuvani pirinač sa suvim brusnicama.

Čoban salata - tradicionalna salata od paradajza, paprike, crvenog luka, peršuna, soli i bibera, ukrašenu ovčijim sirom.
As qara - jelo pripremljeno od ovčjeg mesa sa crnim lukom, suvim grožđem, suvom kajsijom, kestenom, soli, šafrana, kurkumom, puterom, pirinčem i uljem.

Manqal salata - Tradicionalna salata iz Azerbejdžana koja se priprema od grilovanih namirnica, a služi se hladna i redovna je stavka za svaki ručak. Priprema se od grilovanog patlidžana, paradajza, crnog luka, peršuna, a začinjena je sa malo soli, bibera, limunovog soka i ulja.

Lobja fisindžan - Tradicionalno jelo, koje ima sličnosti kao falafel zbog svog izgleda i načina pripreme. Veoma se lako priprema od crvenog luka, oraha, sa džemom od šljiva, soli, crvenog pasulja, susama i sa sirupom od urmi.

Šah plov - tradicionalno jelo koje je poznato u celom svetu i koje se moze pripremati od više vrsta mesa, a ostale namirnice su uvek iste. Priprema se od ovčjeg mesa, suve kajsije, suvog grožđa, kestena, putera, lavash hleba, pirinča, soli i luka.