Početna»Novosti»Beč poklanja vaučere za odlazak u restoran
13.05.2020.

Beč poklanja vaučere za odlazak u restoran

Svako domaćinstvo u austrijskoj prestonici dobiće od petka mogućnost da potroši pedeset evra u omiljenom restoranu - ali samo na hranu i bezalkoholna pića

novost beč poklanja vaučere za odlazak u restoran vinski magazin vino fino

Gradske vlasti Beča odlučile su da pomognu ugostiteljima austrijske prestonice da stanu na noge tako što će podeliti domaćinstvima vaučere u iznosu od 50 evra za trošenje u restoranima! Vaučere će primiti svih 950.000 domaćinstava u Austriji, s tim što će samačka domaćinstva dobiti vaučere u iznosu od 25 evra.

Vaučeri će biti zvanično u upotrebi od petka, za kada je zakazano ponovno otvaranje barova i restorana. Bečlije će, doduše, svoje vaučere moći da potroše isključivo na hranu i bezalkoholne napitke - alkoholna pića moraće da plaćaju sami, budući da, kako su objasnile gradske vlasti, cilj ove mere nije promocija konzumacija alkohola već pomoć ugosttiteljskim objektima koji čine izuzetno važan deo bečke turističke ponude i privrede u celini.

- Borimo se za svaki biznis i za svaki posao - naveli su u bečkoj gradskoj kući, u kojoj se nadaju da će trenutni gradonačelnik, socijaldemokrata Mihael Ludvig osvojiti većinu na lokalnim izborima zakazanim za oktobar.

U više od 9.000 restorana i kafea u Beču zapošljava desetine hiljada ljudi, ostvarujući godišnji profit od oko 1.4 milijarde evra. Paket pomoći ugostiteljima vredan je 40 miliona evra, i predstavlja važan dodatak inicijativi austrijskih vlasti da "restartuje" ugostiteljski sektor upumpavanjem svote od 500 miliona evra. Ovaj paket predstavio je pre dva dana kancelar Sebastijan Kurc, najavivđi da će biti smanjena poreska stopa na bezalkoholna pića, kao i na poslovne sastanke u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima.