Početna»Novosti»Bela vina godine
27.12.2021.

Bela vina godine

Na ovogodišnjoj top listi magazina Vino & Fino zastupljena je stilski i sortno bogata selekcija vina koja su nas u minuloj godini dostojno predstavljala

novost bela vina godine vinski magazin vino fino
Selekcija belih vina koja su obeležila 2021. godinu i stoga se našla na listi Top 10 magazina Vino & FIno reprezentativno je šarena, i stilski i sortno. Na prvom mestu je, u međunarodnim okvirima, najuspešnije belo vino iz Srbije, a tu su i razna druga vina, od internacionalnih i autohtonih sorti, koja su nas u minuloj godini dostojno predstavljala i kojima smo se rado vraćali ili ih sa zadovoljstvom otkrivali.

1. OMNIBUS LECTOR 2019
VINARIJA ERDEVIK, FRUŠKA GORA

Budimo iskreni. Prvo što nam padne na pamet kada se dotaknemo Omnibus Lectora, i posle dve godine, je Decanter. Prva i još uvek jedina domaća platina koju je to vino osvojilo za berbu 2015. nastavila je da sija i kroz naredne berbe, čineći, doslovno preko noći, Omnibus Lectora jednim od napopularnijih i najtraženijih premijum belih vina na srpskom tržištu. Berbe koje su usledile počele su da nestaju sa polica i da se traži boca više. Tako je i od jesenas sa najnovijim Omnibusom iz 2019 – vina u vinariji više i nema, sve su povukli distributeri, a i njihove zalihe polako se tanje… Sa dobrim razlogom. Naime, aktuelni Omnibus Lector najbolje je dosadašnje izdanje ovog vina, koje ima divnu budućnost u boci. Erdevička vinarska ekipa nije upala u zamku hiper-produkcije i upropastila brend sa ciljem da pošto-poto zadovolje prohteve tržišta. Ne, njihovo vino još je bolje, pravi se u jednako malom tiražu, sada sa elegantnije upotrebljenim drvetom, plemenitijim mirisima i još boljom strukturom i impresivnim balansom. Takođe, u Erdeviku svom šardoneu nisu podigli ni cenu iznad granice razumnog. Za dve i po hiljade dinara dobijate veliki, kompleksni i moćni šardone, kakav u poznatijim svetskim regijama košta višestruko više.

Omnibus Lector 2019 još je veoma, veoma mlado vino u čijem mirisu lako možete da naslutite u kom pravcu će se razvijati. Taj rasni, moćni šardone, iako pun tropike, voća i dobrog drveta, ne ide u pravcu kremastih i sočnih primeraka Novog sveta, već na neku drugu, samo svoju stranu. Iako veoma pun i strukturan, odlikuju ga neverovatna svežina i čvrste kiseline koje su tu u baš svakoj dosadašnjoj berbi. Kada imate topliju godinu kao što 2019, ta svežina je presudna za karakter ovog vina. Uz svu punoću, zrelost i raskoš, nema ukuvanosti i prezrelosti, već samo bogatstva i sklada, svežine, kompleksnosti i slane mineralnosti. Kako je gore već rečeno, drvo je izvanredno uklopljeno, iako još uvek u dobroj meri određuje miris ovog vina. Ombus Lector je stvoren da se dugo čuva, tako da će se tek za par godina približiti svom najboljem izdanju. Uostalom, sećate se 2015? E, ovo je bolje.

2. SOVINOA 2019
MATIJAŠEVIĆ, ŠUMADIJA

Prvo srpsko Dekanterovo zlato za belo vino i još jedan dokaz da je Šumadija region sa ogromnim potencijalom za ovu sortu. SoviNoa iz 2019 je kompleksno vino čiji će vam miris doneti čvrstu mineralnost, note koprive, feferona, i bibera, a zatim grejpfrut i malo tropike. Izrazito sočno, sa puno citrusa, i finim zelenim notama u postojanom i dugom ukusu.

3. GERONIMO 2020
VINARIJA ERDEVIK, FRUŠKA GORA

Kada su povratiili vinograd na čuvenom položaju Gvozdenjak, u vinariji Erdevik shvatili su da sada imaju i parcelu zasađenu grašcem. Šta drugo, napravili su vino od njega, upakovali ga i nazvali onakako kako samo oni znaju i stvorili novu zvezdu vinske scene! Precizan, beskrajno svež i potentan, Geronimo miriše na žutu breskvu i puno citrusa: limun, grejp i kumkvat, uz finu i herbalnost u karakteru. Izuzetne svežine, sa slankastim, mineralnim i dugim ukusom.

4. SAUVIGNON S EDICIJA 2020
VINARIJA KOVAČEVIĆ, FRUŠKA GORA

Jasan dokaz kako sovinjon ipak ljubi drvo, ali ako sa njim postupate promišljeno i sa idejom o krajnjem rezultatu. U novoj S ediciji sva sortnost ostala je očuvana, uz fine pirazinsko – zeljaste note, sa moćnom tropikom, ogrozdom i zrelim voćem, dok se plementii hrast javlja samo zamagljeno, negde u pozadini. Tek na nepcima, otkriće se kroz strukturu i punoću, koja je uz čistu sortu svežinu pretopljena u skladnu, impresivnu celinu.

5. PINOT BLANC 2019
VINARIJA DRAŠKOVIĆ, VRŠAC

Nedostaju nam ovakva vina na tržištu! Neopterećujuća i nepretenciozna, a opet tako sortna, teroarska, prepoznatljiva i čista. Ovaj vrli primerak svoje sorte miriše na sočne kruške, koru mejer limuna i malo svežeg ananasa, uz nekakvo sitno belo cveće u pozadini. Precizan, fokusiran, ali zavodljivo kremast i kristalno čiste, postojane i gipke završnice. Odlično!

6.TAMJANIKA 2020
VINARIJA LASTAR, LEVAČ

Stari poznanik, iz godine u godinu sve popularniji, sa dobrim razlogom. Naprasto, tamjanika na koju možete da se oslonite. Ekspresivna, više na voćno – herbalnoj nego na cvetnoj strani, sa puno svežeg začinskog bilja i grejpfruta u karakteru. Vibrantana, sveža i postojana, zadovoljiće i ljubitelje muskata i one koji traže vina sa širinom i karakterom.

7. TAMJANIKA 2020
VINARIJA BUDIMIR, ŽUPA

Malo po malo, vinarija Budimir svojom svežom tamjanikom zauzela je mesto na vinskim kartama koje joj po prirodi stvari odavno pripada. Rasna župska lepotica, sa cvetnim, medastim i zrelim voćnim tonovima, istovremeno je dovoljno sveža, umereno puna i strukturna da bude odličan pratilac širokog spektra zalogaja. Tamjanika na koju možemo da se oslonimo.

8. VALERIUS 2018
VINARIJA IMPERATOR, FRUŠKA GORA

Malo je rizlinga na domaćem tržištu, a i to malo stilski često zaluta tamo kuda rizling ne bi trebalo da zalazi. Krivac leži u decenijskim predrasudama publike, kojih se teško osobađamo. Ipak, ima onih koji ne odustaju, poput organske (i biodinamičke!) vinarije Imperator, koja već celu deceniju dokazuje da je rizlingu mesto baš tu – u našin vinogradima i našim čašama! Probajte 2018! Još mlado, ali već očaravajuće!

9. SEVERNA MORAVA 2020
VINARIJA DEURIĆ, FRUŠKA GORA

Vinarija Deurić zaigrala je na sasvim neočekivanom terenu, izbacujući na tržište moravu i dajući joj upečatljivo, genijalno osmišljeno ime sa kojim su se unapred rešili svih plitikih pitanja na temu: kako to može morava u Sremu? Eto, vidite da može! Čini se da teroar Fruške gore ovoj sorti veoma prija jer su dobili elegantno, sveže vino sa karakterom zelenih jabuka, citrusa i finom, slankastom mineralnošću.

10. MALVAZIJA ISTARSKA 2019
VINARIJA VERKAT, FRUŠKA GORA

Ne, nije zabuna… Stvarno s Fruške gore i stvarno malvazija istarska, iz jedinog komercijalnog vinograda te sorte u Srbiji. Sestre Vrkatić, njihov porodični bekgraund, posvećen rad i jedinstveni teroar dali su upečatljivo i karakterno vino koje je publika odmah zavolela. Malo stonog voća, malo bagrema, kore limuna i sirovog badema, i punoća i svežina, i plemeniti gorkasti štih na kraju tek nagoveštavaju šta sve ova sorta može u Sremu.

Povezani unosi