Početna»Novosti»Belo vino godine u Srbiji: Lastar Chardonnay 2016!
26.12.2017.

Belo vino godine u Srbiji: Lastar Chardonnay 2016!

Aktuelno vino potpuno je na tragu onog iz prethodne berbe: nepretenciozno belo vino, tehnološki precizno, sortno prepoznatljivo, razumljivo, ali nikako banalno

novost belo vino godine u srbiji lastar chardonnay 2016 vinski magazin vino fino
I u godini za nama srpske vinarije nastavile su da prave sve bolja vina, koja osvajaju medalje na međunarodnim takmičenjima i nude odličan odnos cene i kvaliteta. Bela vina u svakom pogledu su deo ovog trenda, a na nedavno održanoj godišnjoj proslavi magazina Vino & Fino predstavljeno je deset belih vina koja su obeležila 2017. Na prvom mestu našao se izvanredni šardone mlade vinarije Lastar.

1. Lastar Chardonnay 2016

Vinarija Lastar iz Levča tek je dve godine ozbiljno prisutna na domaćem tržištu, a iza njih već stoji ozbiljan uspeh. Ušli su na većinu relevantnih vinskih karti, u rekordnom roku pokupili medalje sa međunarodnih ocenjivanja za gotovo sva vina iz svog portfolija, te sa crvenim vinom hrabro udarili tamo gde su Srbi najtanji – u žicu pino noara. I uspeli. O njima se priča i piše, njihova se vina kupuju i hvale. Osim pinoa, odlični su na terenu rozea, tamjanika je sveža i aromatična – baš kakva i treba da bude, dok rizlinga nemaju dovoljno za sve koji ga traže. Međutim, u vinariji Lastar najviše su postigli sa svojim šardoneom i to osnovnim, pošto postoji i premijum etiketa Triangl.

Kakav šardone mora da bude da bi u prvoj godini postao konkurentan na tržištu doslovno zatrpanom šardoneima? Pa, izgleda, baš kao Lastarov! Aktuelno vino iz 2016. potpuno je na tragu onog iz prethodne berbe: nepretenciozno belo vino, tehnološki precizno, sortno prepoznatljivo, razumljivo, ali nikako banalno. Tu je sve što je jedan kontinentalni šardone iz umereno tople klime treba da ima: miris zrelog i sočnog voća, najviše dinje, kruške i malo tropike; orašaste note badema; elegantni uticaj drveta koji dodaje na punoći i bogatstvu aroma, te kremastu strukturu sa intenzivom i dugačkom završnicom koja jezik zapljuskuje voćnom svežinom. Od šardonea za hiljadu dinara ne možete da tražite baš ništa više. Zato je i osvojio tržište.


2. Omnibus Lector 2015
Vinarija E.C.V. 1826, Fruška gora


Sve temeljne vrednosti pretenciznog i raskošnog šardonea sublimirane su u Omnibus Lectoru. Robustan, snažan, bogat, sa obiljem mirisa slatkih začina i dobre hrastovine na podlozi od tropskog voća, bogatog tela i svežih kiselina koje mu daju kičmu i potencijal za lepo starenje. Sremačka varijanta vina za kakvo smo navikli da dolazi uglavnom sa južnijih geografskih širina.

3. Beli prokupac 2016
Milanov podrum, Župa


Dok srpski vinari još uvek ne znaju šta sve mogu od prokupca i sa prokupcem, vinar Milan Aleksić se u svom porodičnom župskom podrumu odvažio za korak više – i napravio beli prokupac! Belo vino od crnog grožđa je ono što se radi uglavnom sa pino noarom. Milanov beli prokupac je iznenađujuće svež i hrskav, umereno pun, sa aromama mandarine, limete, malo svežeg đumbira i aromatičnog bilja.

4. Chardonnay S edicija 2013
Vinarija Kovačević, Fruška gora


Vinarija koja se već deceniju i po prepoznaje pre svega po svom šardoneu i to onom osnovnom – sočnom i voćnom, odlučno je zagazila i u premijum segmente vinima iz S edicije. Šardone iz 2013. donosi dubinu zrelog belog vina dugo odležavalog na talogu kvasca, kog odlikuje punoća i slojevita aromatika u kojoj se note zrelog i suvog koštuničavog voća smenjuju sa tonovima začina, tosta i nugata.

5. Valerius Riesling 2015
Vinarija Imperator, Fruška gora


Jedina sertifikovana organska vinarija u Srbiji, posle pauze uzrokovane teškom vinogradarskom godinom, na tržište se vratila impresivnim vinima, koja apsolutno dokazuju šta je potencijal istinske organske i biodinamičke prakse koju primenjuju. Rizling Valerius beli je biser njihovog portfolija, potentan, ali već razvijen, sa klasičnim karakteristikama rizlinga: cvetne note, zrelo stono voće, kora limuna, polen, dunje, mineralnost na jeziku i divna svežina.

6. Filigran Chardonnay 2016
Manastir Bukovo, Negotin


Vina manastira Bukovo od početka skreću pažnju autentičnošću, a značajan kvalitativni pomak napravili su sa berbom 2013, kada su proizveli jedan od najinteresantnijih kabernea u Srbiji. Od tada, svake godine lestvicu kvaliteta podižu još malo, da bi ove godine u ponudu uvrstili i impresivni sveži šardone, sav u tonovima breskve, manga i limuna, sa vibrantnom i čistom završnicom impresivne dužine.

7. Quet Traminac 2016
Fruškogorski vinogradi, Fruška gora


Novi dizajn i nova vina na kojima su radili konsultanti iz poznatih enoloških kuća, otvorili su nov tržišni prostor za Fruškogorske vinograde. Sa izrazito konkuretnim cenama i ujednačeni kvalitetom, Quet linija donela je paletu sortnih vina među kojima se stilski izdvojio traminac. Bez parfemske težine i tuposti, ukroćen, cvetan, voćan i svež, tek nagoveštava šta sa ovom sortom tek može da se radi na Fruškoj gori.

8. Virtus Pinot Grigio 2016
Vinarija Virtus, Mlava


Pino griđo kao da još uvek nije zauzeo mesto koje mu pripada na domaćem tržištu, iako srpske vinarije prave nekoliko izvrsnih primeraka. Virtusovo vino smestilo se među dosledne predstavnike sorte, sa jasno definisanim stilom. Punoća, mekoća, sočnost i note stonog voća sa malo floralnog karaktera garantuju mu uspeh kod ljubitelja sorte.

9. Znamen 2015
Vinarija Despotika, Šumadija


Snažan kvalitativni pomak napred u vinariji Despotika posebno je vidljiv na njihovim belim vinima. Elegancija i istaknuta sortnost posebno se vide na njihovom rizlingu iz 2015, mineralnom, floralnom i citrusnom, sa vibrantnom vočnom završnicom koja priziva dunje i citruse. Vino koje će se tek razviti.

10. L’Estuarie 2015
Vinarija Pusula, Pocerina


Iskorak ka belom sovinjonu koji nudi više od zeljaste primarne aromatike i citrusne svežine, L’Estuarie je vino koje daje mnogo više od cene koju ćete platiti za njega. Vinogradarske breskve, nektarine, grejpfrut, bagremov cvet i nežni dodir hrastovine odlikuju miris, dok je na jeziku vino sočno, meko i zaokruženo, sa završnicom koja donosi prijatnu voćnu svežinu. Šteta je samo što je ovo vino napravljeno u jako ograničenom broju boca.

Povezani unosi