Početna»Novosti»Beograd – druga najbolja gastro destinacija Evrope?!
21.10.2021.

Beograd – druga najbolja gastro destinacija Evrope?!

Biznis portal Uswitch.com objavio je top listu gradova sa najboljim odnosom cene i raznovrsnosti ponude hrane. Na prvom mestu je Atina, a na drugom naša prestonica

novost beograd druga najbolja gastro destinacija evrope vinski magazin vino fino
Beograd je drugi najbolji grad u Evropi kada su u pitanju odnos cene, pristupačnosti i kvaliteta hrane, a Atina evropska foodie destinacija broj jedan, otkriveno je nedavno u istraživanju koje su sproveli na biznis portalu Uswitch.com, poredeći informacije sa sajta Trip Advisor. Istraživanje nije sprovedeno kako bi se izdvojila rajska mesta za gastronaute, već da bi se utvrdilo koji gradovi daju najviše opcija za najmanje novca, a Beograd je sa prosečnom cenom obroka od 1863 dinara, i sa 381 lokalom, izbio na drugo mesto liste.

Atina je najbolji glavni grad u Evropi kada je hrana u pitanju, sa 88,47 bodova od najviših 100 poena, dok je Beograd odmah iza nje, sa 83,06 bodova. Bukurešt, koji je izabran za grad u kome je hrana najjeftinija, a Beogradom deli drugo mesto. Na trećem mestu ove neuobičajene liste nalazi se Sofija, a na četvrtom Tirana.

Istraživanje je sprovedeno na osnovu broja restorana i prosečne cene po obroku, bilo da se konzumira u restoranu ili kod prodavaca ulične hrane, odnosno za gradove koji za nisku cenu pružaju najbolju hranu, i u restoranima i u fast fud objektima. Zanimljivo je da se Beograd nalazi na prvom mestu kada je u pitanju hrana za vegetarijance, a i sami autori istraživanja kažu da je to neobičan rezultat za grad koji se ponosi jakom hranom na bazi mesa.