Početna»Novosti»Beži, kišo, iz Rovinja!
11.05.2022.Piše: Jelena Stojčić

Beži, kišo, iz Rovinja!

Gala večere na kojima su kuvale svetske gastro zvezde bile su najbolji deo nedavno održanog Weekend Food festivala. Naravno, i dolazak velikog Masima Boture

novost beži kišo iz rovinja vinski magazin vino fino
foto: Jelena Stojčić
Pre nekoliko dana završen je prvi Weekend Food Festival u Rovinju, sigurno najveći gastro događaj u regionu, mlađa sestra festivala medija koji se, na istom mestu gde se dešavao i ovaj gastro, u Staroj tvornici duhana, uspešno održava već godinama. Sama lokacija je fenomenalna jer se nalazi na obali mora, dok je unutrašnjost Tvornice kao stvorena za ovakav tip festivala. Celo mesto je i pravi mali raj za hipstere, nešto nalik našim Silosima na Dorćolu, a i publika je, zanimljivo i možda pomalo neočekivano, takođe pretežno hipsterska. Uz to, ponajviše lokalna, i uglavnom ugostiteljska.

Weekend u Rovinju počeo je u četvrtak uveče, žurkom u Tvornici, dok je sam festival zvanično otvoren u petak ujutru predavanjem o hrvatskoj gastronomiji. Najveća zvezda prvog dana vikenda definitivno je bila Ana Roš, slavna slovenačka šefica, vlasnica restorana Hiša Franko koji je godinu dana nakon prve Mišlenove zvezde, odmah dobio i drugu, što je prava retkost.Ana Roš otvara restoran u Istri

Ana se na glavnu scenu festivala popela u dva navrata: kao solo predavač gde je pričala o svojim počecima, restoranu i značaju lokalnog u ugostiteljskom biznisu, pa posle i kao jedan od panelista na tribini posvećenoj ženama u gastronomiji. Njeno predavanje bilo je dosta inspirativno, opušteno i duhovito, što i ne čudi jer je Ana „domaća“ u Istri, a po aplauzu i ovacijama reklo bi se i veoma omiljena šefica u Hrvatskoj. Tek će to i da bude, budući da u narednoj godini otvara i svoj prvi restoran u Istri, tačnije u Savudriji, u Petram Resort and Residences, luksuznom hotelskom kompleksu koji se tek gradi i iza koga stoji poznata grupacija MK.


foto: Emica Elveđi / Pixsell

Kao i drugi šefovi, učesnici samih panela i predavači festivala, i Ana Roš je kuvala tokom trajanja manifestacije, na gala večeri u jednom od restorana Grand hotela Park, velelepnog hotelskog zdanja smeštenog u brdu i nestvarno savršeno uklopljenog u prirodu koja ga okružuje.

Inače, te večere na kojima su kuvale svetske gastro zvezde sigurno su bile i najbolji, i do poslednjeg mesta popunjen deo ovog festivala, naročito ako uzmemo u obzir da predavanja, ako ćemo iskreno, i nisu bila preterano interesantna. Zaista, ništa novo i što već ne znamo „sa interneta“ nismo saznali što je i glavna zamerka koju imamo na celokupan događaj.

Svetske gastro face u Rovinju

Nakon Ane Roš, Rasmus Munk, talentovani mladi šef iz Kopenhagena uživo je putem videa otvorio vrata restorana Alchemist na čiju je samo listu čekanja praktično nemoguće upasti. Munk nas je uverio da je njegov rad zaista totalno drugačiji od svega što se trenutno nudi na svetskoj gastronomskoj sceni.

Najveće zvezde festivala okupile su se u subotu koja je, očekivano, u nekadašnju rovinjsku fabriku duvana dovela i mnogo veći broj ljudi nego prethodnog dana, pa čak i uprkos kiši koja je ceo vikend svima nama dosađivala.

foto: Emica Elveđi / Pixsell

Dakle, za kraj - najslađe. Festival su, posle nekoliko super predavanja u toku dana, zatvorili oni koji su i bili naš razlog dolaska u Rovinj. Prvi se na binu, predveče, popeo Dabiz Munjoz, najbolji šef sveta za 2021. godinu i održao kratko i simpatično predavanje, da bi pola sata kasnije, na scenu izašao veliki Masimo Botura, vlasnik nekoliko restorana, među kojima i čuvene Osteria Francescane, ovenčane sa maksimalne tri Mišlenove zvezde. Sa Boturom razgovor je vodio Hrvoje Petrić, programski direktor festivala, i zaista je imalo šta da se čuje, što pokazuje i to da je svaka njegova izjava bila ispraćena ovacijama i gromoglasnim aplauzom, baš kako je i on ispraćen iz sale na gala večeru u Agli Amici, restoran svog prijatelja smešten u pomenutom Grand hotelu u Rovinju.

Osim događaja u glavnoj festivalskoj sali, tokom tri dana trajanja festivala, na još dve scene održane su razne radionice i masterklasovi, a na mini sajmu dosta velikom festivalskom prostoru predstavili su se i odabrani proizvođači kafe, alkoholnih i bezalkoholnih pića i ugostiteljske opreme. Takođe, hrana i piće, predstavljali su se, prodavali i pravili i na otvorenom, u krugu stare Tvornice, u delu koji je baš bio dobro osmišljen, poput dobre uvertire u zvanični program, iako je nažalost tu dobru ideju kiša potpuno pokvarila, kao, možda, i celokupan utisak festivala.

Festival je završen u nedelju, i, kako to često biva, tek tada je lepu Istru obasjalo sunce…

Povezani unosi