01.04.2022.
BiH priznala: burek se ipak pravi sa sirom!
Javnost u susednoj zemlji burno je reagovala na predlog da se burek sa sirom uvrsti na UNESCO listu nematerijalne baštine čovečanstva

Flickr/Bob Ramsak
Državna komisija BiH za saradnju sa UNESCO uputila je predlog za zaštitu bosanskog bureka kao dela gastronomske baštine ove zemlje, i ujedno definisala burek kao jelo koje se može praviti od mesa, povrća i - sira.
Kako prenose mediji u BiH, Državna komisija se u odluci da uvrsti burek sa sirom u predlog za zaštitu nematerijalne baštine vodila, između ostalog, i činjenicom da se u Turskoj, čije se gastronomsko nasleđe snažno ukorenilo na balkanskim prostorima, a naročito u Bosni i Hercegovini, burekom naziva svako jelo od više slojeva kora sa nadevom od mesa, sira ili povrća. Peynirli börek, ili burek sa sirom, jedno je od tih jela, a ideja komisije je da na ovaj način zaštiti brend bosanskog bureka u svim njegovim varijacijama, i pod jedinstvenim imenom.
Komisija je uvažila i argument istorijske struke da je Mehmet Oglu, pekar koji je 1498. godine prvi doneo jelo po imenu burek na prostor Balkana, tačnije u današnji Niš - ovo jelo pravio baš sa sirom.
Burek se u ovom dokumentu definiše kao pekarski proizvod napravljen od više slojeva umotanih kora (jufki ili filo testa) od masla i od nadeva koji može da sadrži meso, povrće i sir, uz začinske dodatke, i pečen u tradicionalnoj tepsiji na visokoj temperaturi.
Komisija je, predstavivši svoj predlog koji će nakon javne rasprave biti upućen UNESCO-u, dala i preporuku pekarskoj industriji da postepeno isključi iz upotrebe naziv "sirnica", kako bi se lakše izgradio snažan i integrisan brend bosanskog bureka, koji može da bude važan argument u privlačenju gastro turista u Bosnu i Hercegovinu.
Udruženje pekara FBIH oglasilo se povodom ove inicijative saopštenjem u kome je pozdravilo ideju da se burek nađe na UNESCO listi nematerijalne baštine, ali i upozorilo na, kako ocenjuju, nedopustivo poigravanje sa tradicionalnim imenima jela.
- Burek se na prostoru Bosne i Hercegovine pravi samo sa mesom, a pita sa sirom zove se sirnica. Apelujemo na Državnu komisiju da sačini novi predlog koji će uzeti u obzir tradicionalne nazive ovih jela. Ako naš apel ne bude uvažen, bićemo prinuđeni da pozovemo naše članove na javni protest na kome ćemo odbraniti našu gastronomsku tradiciju - između ostalog stoji u saopštenju Udruženja pekara.