Početna»Novosti»Bili Guld: Vreme je da Amerika sazna šta je rakija!
31.07.2019.

Bili Guld: Vreme je da Amerika sazna šta je rakija!

Na zvaničnoj internet stranici fan kluba benda Faith No More danas je osvanuo veliki prilog o rakiji Yebiga, "prošaran" ekskluzivnim izjavama Bilija Gulda

novost bili guld vreme je da amerika sazna šta je rakija vinski magazin vino fino
Bili Guld, basista grupe Faith No More, na našim je prostorima od pre nekog vremena poznat i kao veliki ljubitelj rakije, koji je svoju ljubav pretočio i u biznis: rakija Yebiga, posebno napravljena za američko tržište, nastala je na inicijativu čuvenog muzičara koji se ovih dana intenzivno bavi njenom promocijom po Sjedinjenim Američkim Državama.

Na zvaničnoj internet stranici fan kluba benda Faith No More, danas je osvanuo veliki prilog o rakiji Yebiga, "prošaran" ekskluzivnim izjavama Bilija Gulda.

- Ovo ne zna mnogo ljudi, ali, tokom više decenija putovanja i sviranja po Balkanu, veoma sam se vezao za lokalno piće po imenu rakija. Rakija se u ovom delu sveta pravi vekovima, a za nju zna vrlo mali broj ljudi u SAD. A i ako znaju, često su probali veoma loše rakije - naveo je Bili Guld, a autori teksta pojasnili su da je ovo piće važan deo kulture jugoistočne Evrope, da se pije na svadbama i sahranama, i da se "za dušu" proliva na zemlju.

Bili Guld je izjavio i da je za njega promocija rakije postala izvanredno važna:

- Odlučio sam da potpuno sam donesem rakiju u Ameriku. Poslednjih nekoliko godina to je postala moja lična misija: da u Ameriku donesem kvalitetnu, potpuno prirodnu rakiju, i to sam uspeo tek sa rakijom Yebiga. Trenutno se rakija može nabaviti samo u Kaliforniji, ali planiramo da je prodajemo širom SAD.

Rakija Yebiga će sedmog avgusta biti predstavljena u baru Eldorado u Los Anđelesu, a dešavanju će prisustvovati lično Bili Guld.

- Imaćete priliku da probate rakiju i da saznate sve o njoj. Ironično je to da se ovo ne razlikuje previše od mojih muzičkih početaka, kada sam nosio kasete kod promotera i izdavača i svirao svuda gde sam mogao. Ali to je sasvim u redu: radim ovo jer to volim, i zato što je vreme da ovo sofisticirano piće konačno bude prepoznato - rekao je Bili Guld, dodavši da ima ogromno poštovanje prema kulturi koja je stvorila ovo piće.

Rakija Yebiga pravi se u destileriji Tok na planini Goč, gde se takođe prave poznate rakije Zlatni tok i Stom. Rakija je napravljena od sorte šljive "čačanska rodna", a odležavala je 18 meseci u hrastovim buradima od 500 litara.

Povezani unosi