Početna»Novosti»Bistroi: duh Francuske
21.01.2020.

Bistroi: duh Francuske

Ležerne gastro opcije na koje uvek možete da računate

novost bistroi duh francuske vinski magazin vino fino
Foto: The Pijaca
Bistro scena u Srbiji nastavila je da jača; sve zanimljiviji restorani donose nam neformalni a elegantni duh pariskih lokala, sa znalački pravljenim menijima i odličnim izborom pića. Takvi lokali predstavljaju rešenje i za celovečernji izlazak i za zagrevanje pre odlaska u noćni život,. a mi vam predstavljamo one koji su, po našem mišljenju, našli pravu meru između ležernosti i gastronomske ambicioznosti.

Naspram Kalenićeve pijace u Beogradu smešten je bistro Puter, koji ima višestruku funkciju: bar, prodavnica delikatesa i restoran. Tokom cele 2019.ovo mesto bilo je ozbiljan favorit u ovom delu grada, što za doručak koji se služi do podneva, što za ručak i večeru i specijalitete šefa Vlade Popovića. Lista je dugačka: brancin u korici od testa, svinjske butkice na palenti, foa gra, porketa karpaćo...

Kao pečurka posle kiše, u neposrednoj blizini Cvetkove pijace nikao je bistro The Pijaca, mesto dosta širokih ambicija koje u zaista lepom ambijentu nudi obiman meni šefa Mladena Burgića, od doručka koji se služi do 13 časova - taman da sa cegerima u rukama uđete ovde u povratku sa popularnog Cvetka - do tapasa, burgera, srpskih specijaliteta i potaža...

Jedan maleni novosadski restoran, Jasmin A Maslina, naše je glavno gastronomsko otkriće godine: šef Jasmina Vukašinović u ponudu ovog mesta pretočila je svu svoju neverovatnu gastro inventivnost i za vrlo kratko vreme stvorila kolekciju od stotinak autentičnih recepata u kojima se mogu naći neverovatne kombinacije sastojaka, složene u skladu sa njenim ličnim, ponekad neuhvatljivim pravilima. Obični sastojci ovde pričaju sasvim neobičnu priču.

Flow na Adi Ciganliji je sasvim savremeno, i vrlo neobično mesto koje predstavlja sintezu gastronomskog i hotelskog iskustva: meni nudi širok izbor znalački spremljenih jela, od pasti i rižota do specijaliteta od mesa, uz solidnu selekciju vina i ambijent i pogled "od miliona dolara". A tu su i izuzetno lepo opremljeni apartmani, za turiste i poslovne goste koji od boravka u Beogradu traže dodatnu vrednost koju može obezbediti samo lokacija kao što je Ada Ciganlija.

Bistro Iva na Dorćolu, noviji projekat čuvenog šefa Vanje Puškara, u nevelikom ali lepom prostoru nudi specijalitete napravljene u skladu sa načelima Nove balkanske kuhinje, naravno prilagođene formatu bistroa.

Puter
Njegoševa 82, Beograd
Telefon: 065 6400101

The Pijaca
Vojvode Dovezenskog 2, Beograd
Telefon: 064 350 35 35

Jasmin A Maslina (Novi Sad)
Rezervacije na telefon
063 460 267

Flow
Ada Ciganlija, Beograd
Telefon: 063 55 99 88

Iva
Kneginje Ljubice 11, Beograd
Telefon: 011 328 50 07

Povezani unosi