Početna»Novosti»Bogati Kolumbijac kupio deo vinarije Petrus!
08.09.2018.

Bogati Kolumbijac kupio deo vinarije Petrus!

Nešto više od dva hektara vinograda prodato je za 200 miliona evra, što je najviša cena ikada plaćena za poljoprivredno zemljište

novost bogati kolumbijac kupio deo vinarije petrus vinski magazin vino fino

Bordo je ovih dana u znaku najzanimljivije transakcije u oblasti vina koja se poslednjih godina dogodila u Francuskoj, a verovatno i u svetu: porodica Mui, u čijem je vlasništvu legendarna vinarija Petrus, prodala je petinu svog vlasničkog udela u vinogradima, i to kolumbijskom milijarderu Alehandru Santo Domingu.

Kako navodi francuski list Les Echos, ovaj milijarder, koji ima veliki udeo i u vlasništvu pivskog kolosa InBev, sada je vlasnik nešto više od 2 hektara vinograda jedne od najčuvenijih vinarija na planeti.

Za ovu ogromnu privilegiju milijarder je platio, po nezvaničnim podacima, oko 200 miliona evra, što znači da je jedan hektar plaćen 87 miliona evra, a jedna loza čak 14.500 evra! Time su ova dva hektara postala najskuplje poljoprivredno zemljište ikada prodato.

Alehandro Santo Domingo je jedan od 500 najbogatijih ljudi na planeti i dugogodišnji je prijatelj porodice Mui.

- Dolazak nama bliskog investitora presudno je za dugoročni razvoj Petrusa i dve porodice planiraju da dugo ostanu partneri - rekli su za Les Echos vlasnici Petrusa, Žan Fransoa i Žan Mui, odagnavši tako strahove ljubitelja vina iz Bordoa da je ovaj veliki poslovni korak ujedno i nagoveštaj kraja duge vinarske tradicije.