Početna»Novosti»BOJE LILA U TRI BERBE
02.11.2021.Piše: Dušan Vranić

BOJE LILA U TRI BERBE

Vertikalna degustacija kultnog prokupca vinarije Budimir

novost boje lila u tri berbe vinski magazin vino fino
Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka i Filadelfije, za Vino & Fino nastavlja da piše komparativne recenzije vina koja su ga iznenadila kvalitetom ili zainteresovala bogatom teroarskom i autorskom pričom. U svom novom tekstu, Vranić je svoju kritičku oštricu isprobao na tri izdanja kultnog prokupca Boje Lila vinarije Budimir.

Piše: Dušan Vranić

Pre nekoliko godina, sa grupom američkih somelijera i kompanijom Balkan Wine Project, imao sam priliku da posetim nekoliko sjajnih vinskih kuća u Srbiji, a među njima i župsku vinariju Budimir. Nakon obilaska starih vinograda degustirali smo prokupac Boje Lila iz svih tada dostupnih godina. Kao favorit nametnula se darežljiva berba 2011, dok je vino iz 2012. ponudilo najmanje. Posle tri godine odlučio sam obnovim gradivo i vidim gde su ta vina danas. Do boca iz sve tri berbe došao sam zahvaljujući predusretljivosti i ljubaznosti tima vinarije Budimir.

PROKUPAC BOJE LILA 2009

Vino rubin crvene boje sa ivicom boje cigle koja odaje dugo odležavanje. Na nosu su prisutne fine arome brusnice i suve sljive sa malo začina poput karanfilića i dodirom tople zemlje. Sve to veoma je kompaktno i nežno. Ovo je vino srednjeg tela koje je i posle dvanaest godina zadržalo strukturu. Odličnih kiselina, sa integrisanim taninima, srednje završnice i kompleksnosti. U njegovom karakteru i dalje je primarno voće poput zrele brusnice, nara i suve šljive, a tu su i tople note zemlje i šumskog tla sa malo belog bibera i karanfilića.

Boje Lila 2009 je sortno i teroarsko vino, sa malo dopadljive župske rustičnosti. Ovaj svilenkasti i nežni prokupac posle toliko godina ne pokazuje znake umora, iako mislim da je na svom vrhuncu već neko vreme. Solidno arhivsko izdanje.
Ocena: 89 / 100

PROKUPAC BOJE LILA 2011

Rubin crvene boje sa blago narandžastim ivicama, na nosu veoma puno i darežljivo. Intezivnih i veoma prijatnih aroma zrelih šljiva, kupina, zdrobljenog šipurka, latica ruže i hibiskusa. Tu su i note karanfilića i šumskog tla.

Srednjeg tela, u ustima pomalo posustajućih voćnih aroma sušenih višanja, brusnice, šipurka i naglasenih sekundarnih i tercijarnih aroma humusa, svežih vrganja, karanfilića i sečuanskog bibera. Ovaj prokupac je sjajno ogledalo berbe, sortnosti i teroara, nikako ne flertuje sa komercijalnim stilovima i zato zaslužuje veliko poštovanje. Iako je vrhunac je iza njega i polako izlazi iz svog punog sjaja, ovo je zaista lepo i autentično izdanje prokupca vinarije Budimir koji nam pokazuje potencijale ove sorte za duže odležavanje.
Ocena: 88/100

PROKUPAC BOJE LILA 2012

Prepoznatljive rubin crvene boje, prijatnih mirisa zrelih šljiva, kupina, ruža i svežih vrganja. Vino srednjeg tela, oštrih tanina i kiselina. Dominiraju ukusi nezrele brusnice, višnje i začinske arome bibera i karanfilića. Struktura vina je pomalo gruba i van ravnoteže, sa kiselinama i ćoškastim taninima poput, recimo, veoma mladog nebiola. Takva struktura zamagljuje primarnu sortnu sliku ovog prokupca, pa mislim da za kultnu etiketu koja je sinonim za jedinstven stil vina od ove sorte, ova berba možda nije najbolji primer. Boje Lila 2012 ostavilo je isti utisak kao prilikom degustacije pre tri godine, te ostajem pri stavu da nema naročit potencijal za evoluciju i da ne stoji rame uz rame sa prethodnim berbema.
Ocena: 80/100

Povezani unosi