Početna»Novosti»Britanci napravili džin od ostriga!
17.12.2019.

Britanci napravili džin od ostriga!

Ekscentrično piće nastalo je u londonskom lancu restorana morske hrane Wright Brothers

novost britanci napravili džin od ostriga vinski magazin vino fino

Džin je piće koje u najvećoj meri dozvoljava destilerima da rašire krila, ponajviše zbog toga što ne postoje jasna pravila o tome sa čime se sve džin može praviti i na tom polju vlada gotovo potpuna sloboda. Jedna britanska kuća otišla je, ipak, korak dalje u proizvodnji džina i umesto traganja za najzanimljivijim biljnim ukusima odlučila je da džin pravi sa školjkama!

U londonskom lancu restorana sa morskom hranom Wright Brothers svakog dana bace stotine praznih ostriga, što je inventivne šefove navelo na misao da bi ove školjke možda mogle da dobiju još neku namenu. Odlučili su da recikliraju školjke i da ih iskoriste za pravljenje džina koji će ukusom školjki i algi evocirati uspomene na daleke morske obale.

Postupak proizvodnje je dosta složen. Školjke pre destilacije prolaze kroz hladnu maceraciju, a ukus pića obogaćen je algom fukus, biljkom iz hladnih mora koja se smatra jednom od najzdravijih na svetu. Tu su i borovnice i kora limuna iz Amalfija, za punu aromu džina.

Džin Half Shell kritičari opisuju kao mineralan i slankast, sa notama roze bibera. Boca košta sasvim umerenih 34 evra.

Povezani unosi