Početna»Novosti»Čak dve picerije iz Beograda među najboljima u Evropi!
13.05.2022.

Čak dve picerije iz Beograda među najboljima u Evropi!

Majstor i Margarita ove godine je na 35. mestu poznate rang liste, a pridošlica na listi najboljih je Pietra, vračarska picerija koja je zauzela 37. mesto

novost Čak dve picerije iz beograda među najboljima u evropi vinski magazin vino fino
Sinoć su u Milanu u Italiji objavljeni rezultati poznatog izbora 50 Top Pizza, koji se održava pod pokroviteljstvom brendova S. Pellegrino i Acqua Panna. Ove godine, čak dve picerije iz Beograda našle su se u pedeset najboljih u Evropi. Izbor se ne odnosi na picerije u Italiji.

Čuvenoj beogradskoj piceriji Majstor i Margarita ovo je treći put zaredom da se nalazi među najboljima - sada je na 35 mestu, što je u odnosu na prošlu godinu za čak osam mesta bolje. Nova picerija na listi najboljih je Pietra, malena picerija smeštena na Vračaru koja gostima služi autentične napolitanske pice, odličan espreso i autorske koktele. Pietra se našla na 37. poziciji.

- Restoran je mali, prijatan i dobro održavan. Pice su u napolitanskom stilu, a pica majstor Goran Abramović deo je napuljskog udruženja picajola. Meni je podeljen na STG (Specialità Tradizionale Garantita) pice, bele i crvene pice. Za pripremu pica koristi se odličan izbor namirnica, a u sve to uloženi su istraživanje, briga i strast, i to se jasno vidi u konačnom proizvodu. Testo je baš onako kako tradicija nalaže, a još jedna jača strana ovog mesta je karta pića na kojoj je više od stotinu etiketa vina. Takođe, Pietra je verovatno i jedan od najboljih koktel barova u gradu. Cene su malo iznad gradskog proseka, a usluga je veoma profesionalna - navodi se na sajtu 50 Top Pizza.

Na prvom mestu evropske liste našla se Peppe Pizzeria iz Pariza, restoran u kome picajolo Pepe Kutraro, kako je naveo žiri, pravi pice sa izraženom koricom koje su u rangu vrhunskih italijanskih pica. Iz zemalja, bivše Jugoslavije, picerija Verace iz Nove Gorice zauzela je 31. mesto, Matto Napoletano iz Skoplja je na 41. mestu, Pop’s Pizza iz Ljubljane na 43. poziciji top liste, a Franko’s Pizza & Bar iz Zagreba je na 45. mestu.

Pica iz picerije Pietra (foto: facebook.com/pietrabelgrade)