Početna»Novosti»Čaše za vino nastale po uzoru na avionsko krilo
27.02.2020.

Čaše za vino nastale po uzoru na avionsko krilo

Kompanija Riedel predstavila je inovativnu kolekciju čaša sa ravnim dnom

novost Čaše za vino nastale po uzoru na avionsko krilo vinski magazin vino fino

Nove čaše za vino koje je dizajnirala čuvena kompanija Riedel privukle su veliku pažnju vinskih medija. Inovativni dizajn čaša sa ravnim dnom ovlaš podseća na konturu avionskih krila. Čaše se, u skladu sa time, zovu Winewings.

U pitanju je kolekcija od sedam čaša: tri za crvena vina, tri za bela i jedna za šampanjac i druga penušava vina. Razvoj čaša počeo je 2018. godine, kada je vlasnik kompanije, Georg Ridl, odlučio da napravi savršenu čašu za kaberne sovinjon. Razvoj je otišao u sasvim neočekivanom pravcu i nastala je kolekcija koja se može koristiti za degustaciju vina od najpoznatijih internacionalnih sorti: šardonea, rizlinga, sovinjon blana, pino noara, siraa i kaberne sovinjona.

Oblik čaše, osim što privlači pažnju, intenzivira aromu vina, kaže Georg Ridl.

- .Nos je pri korišćenju ove čaše bliže vinu i izložen je većoj površini vina - govori prvi čovek kompanije Riedel i dodaje:

- Ovaj osnovni oblik nije sam po sebi dovoljan da u potpunosti razvije aromu svake pojedinačne sorte. Oblik svake čaše pažljivo je kalibrisan u skladu sa zahtevima sorti - rekao je Ridl i naveo da su čaše za crveno vino napravljene u skladu sa uticajem pokožice grožđa na vino, od najnežnijih do aromatski najmoćnijih crvenih vina.

Što se tiče čaše za penušavac, Ridl je rekao da je napravljena tako da "istakne delikatne arome slatkog, tostiranog hleba, uz malene mehuriće koji na nepcu daju kremastu i živahnu strukturu vina".

Jedna čaša iz kolekcije Winewings staje oko 30 evra.