Početna»Novosti»'Čedar u sufle? Nikada!'
15.07.2019.

'Čedar u sufle? Nikada!'

Francuski šef Mark Vejra, vlasnik čuvenog restorana La Maison des Bois, pobesneo je zbog odluke urednika Mišelinovog vodiča da mu oduzmu jednu od tri zvezdice

novost Čedar u sufle nikada vinski magazin vino fino
Čuveni francuski šef Mark Vejra, vlasnik jednog od najpoznatijih francuskih restorana, La Maison des Bois, izuzetno teško je podneo odluku urednika Mišelinovog vodiča da smanje ocenu njegovog lokala sa tri na dve zvezdice. Eksplozivni, galski gnev ekscentričnog kuvara pretočen je u otvoreno pismo u kome je Vejra rekao da mu je ova odluka Mišelinovih inspektora narušila zdravlje i izazvala višemesečnu depresiju.

- Depresivan sam već pola godine. Kako se usuđujete da se igrate sa zdravljem šefova - zavapio je pobesneli šef koji je u ovom pismu takođe zahtevao od urednika Mišelina da uklone njegov restoran sa prestižne liste.

Šef je optužio Mišelinove inspektore za, kako je naveo, "izvanrednu nesposobnost". U suštini ove primedbe je navodna tvrdnja Mišelinovog vodiča da se sufle od sira, jedan od aduta na meniju restorana La Maison des Bois, pravi od čedara, jednostavnog anglosaksonskog sira koji se često koristi u restoranima brze hrane.

- Usudili su se da napišu da stavljamo čedar u naš sufle od sireva reblošon, bofor i tom! Uvredili su našu regiju, moji zaposleni su pobesneli! U ovom restoranu služimo jaja od naših kokošaka, mleko od naših krava, a dva diplomirana botaničara svakog jutra beru bilje!

Nejasno je, doduše, na šta šef tačno misli, pošto u najnovijem izdanju Mišelinovog vodiča nema ni pomena o čedaru u čuvenom sufleu - a komentatori u Francuskoj primećuju da bi odluka da se umesto plemenitih francuskih sireva koristi jednostavni čedar verovatno dovela do gubitka svih Mišelinovih zvezdica, a ne samo jedne.

Restoran La Maison des Bois jedan je od najskupljih u Francuskoj, sa degustacionim menijem od čak 500 evra i sa jelima sa imenima kao što je Iluzija kavijara. Važan deo imidža restorana je činjenica da se najveći deo namirnica uzgaja na Vejraovom imanju, a jela koja je Vejra stvorio su kombinacija molekularne kuhinje i vešte upotrebe aromatičnog planinskog bilja.