Početna»Novosti»Cela planeta obeležila je dan Entonija Bordejna
26.06.2019.

Cela planeta obeležila je dan Entonija Bordejna

Na dan kada bi Bordejn napunio 63 godine, velika akcija pod heštegom #BourdainDay pomogla je da se obnovi svest o bogatom nasleđu ove beskrajno humane ličnosti

novost cela planeta obeležila je dan entonija bordejna vinski magazin vino fino
Rođendan Entonija Bordejna, šefa, svetskog putnika, pisca i TV lica koji je umnogome promenio način na koji se percipira vrhunska gastronomija i pokazao zapadnom svetu da se jela od kojih zastaje dah prave i na mestima koja nikada neće biti ovenčana Mišelinovim zvezdicama, proslavljen je juče širom planete. Na dan kada bi Bordejn napunio 63 godine, šefovi, gurmani i globtroteri obnovili su svest o bogatom nasleđu ove koloritne, intenzivne ličnosti, što kroz slavljenje Bordejnovog odnosa prema gastronomiji, što kroz podsećanje na njegovu humanost, ali i na okolnosti njegovog tragičnog kraja koje su uticale na mnoge ljude da se aktiviraju u borbi protiv suicida.

Poklonici Bordejna okupili su se i na Pagu, u konobi Boškinac, koju je Bordejn predstavio u svojoj emisiji No reservations: Croatian Coast. Glavni vinar Boris Šuljić i šef Mate Janković pripremali su jela koja su poslužena Bordejnu tokom snimanja emisije pre sedam godina.

Sajt Cozymeal dao je originalan doprinos sećanju na Bordejna, napravivši interaktivnu mapu 25 omiljenih barova i restorana u Njujorku.

- Od delikatesnih radnji do restorana sa Mišelinovom zvezdicom, na ovoj listi svako će pronaći nešto za sebe u vezi sa Bordejnom - naveli su, i podsetili na Bordejnovu maksimu da telo nije hram, već zabavni park i da čovek samo treba da uživa u vožnji.

Internet magazin Food and Wine pripremio je posebno izdanje svog vrlo slušanog podkasta Communal Table, po imenu Bourdain Day Special. U ovoj emisiji gostovali su selebriti kuvari, somelijeri i druge ličnosti iz sveta ugostiteljstva i medija, među kojima su bili Endrju Cimern, Stiv Palmer, Alpana Sing i mnogi drugi. Endrju Cimern, gastro putnik i istraživač koga znamo sa naših malih ekrana kao voditelja emisije Bizarre Foods, rekao je da je Bordejn bio najharizmatičnija osoba koju je ikada upoznao:

- Nikada nisam upoznao nekoga sa tako ludački jakom gravitacionom silom. Cela soba se svijala prema Toniju kada bi ušao u nju - rekao je Cimern.

Pokretači Bordejnovog dana, šefovi Erik Riper i Hoze Andres, veliki prijatelji Entonija Bordejna, obeležili su rođendan svog velikog prijatelja jednostavnom gozbom u singapurskom restoranu Kek, koji je poznat po savršenim čili krabama koje se služe u pratnji ledenog piva.Jedan od najvažnijih aspekata Bordejnovog dana je podizanje svesti o prevenciji suicida. QPR Institut, američka ustanova koja ima veoma ugledan edukativni program na temu prevencije suicida, dobila je veliki zamah nakon Bordejnovog samoubistva: veliki broj volontera odlučio je da se prijavi na neki od njihovih programa, a na Bordejnov dan je objavljeno da je humanitarna organizacija Giving Kitchen, u partnerstvu sa QPR Institutom, odlučila da ponudi besplatan onlajn trening za prevenciju suicida koji je naročito prilagođen radnicima u ugostiteljstvu, vrlo stresnoj oblasti privrede koja ponekad "melje" ljude i vezuje se za povećan rizik od samoubistva.

Mnogi svetski mediji objavili su priloge o Bordejnu, a neki su se izdvojili po originalnosti. Jedan od njih je tekst polarnog biloga Andree Zumplis, koja je pisala o jedinsvenom trenutku kada je Bordejn posetio Antarktik radi snimanja emisije u serijalu Parts Unknown. Bordejn je, prisetila se naučnica, pokazao veliku obaveštenost o savremenim trendovima u ekologiji, sa naglaskom na negiranje klimatskih promena koje je postalo zvanična doktrina američke administracije.

- Bordejn nije došao na Antarktik zbog hrane. Kada pogledate bilo koju njegovu emisiju, videćete da je on retko išao negde samo da bi jeo. Hrana je za njega ono što nas sve vezuje, kao i način da se počne razgovor. Ovog puta, razgovor se vodio o nauci - rekla je Andrea Zumplis.

Bordejnova matična kulinarska škola, The Culinary Institute of America, pozvao je da se #BourdainDay obeleži u nekom od restorana pod okriljem ove prestižne ustanove, uz napomenu da će napojnice biti upućene u fond novoosnovane stipendije po imenu Anthony Bourdauin Legacy Scholarship. U čast Bordejna, ovi su restorani nudili i specijalno piće: koktel negroni, napravljen na način koji je Bordejn najviše voleo.

Ogroman uspeh Bordejnovog dana do izvesne mere je olakšao teret sećanja na kobni osmi jun prošle godine, kada je telo Entonija Bordejna pronađeno u hotelskoj sobi u Francuskoj. Šok zbog tragičnog odlaska velikog imena savremene gastronomije za ovih godinu dana pretvorio se u slavljenje nasleđa osobe za koju je hrana, bilo da je pripremljena na Šanzelizeu ili u drvenoj kolibi na obodu prašume, bila lepak koji vezuje celo čovečanstvo i od potpunih stranaca pravi prijatelje.

Povezani unosi