Početna»Novosti»Cela planeta u martu slavi francusko kulinarstvo
21.12.2017.

Cela planeta u martu slavi francusko kulinarstvo

Manifestacija Ukusi Francuske biće održana po četvrti put 21. marta 2018. godine, a dešavanju će se pridružiti i veći broj vrhunskih restorana u Srbiji

novost cela planeta u martu slavi francusko kulinarstvo vinski magazin vino fino

Posle fantastičnog uspeha tri svetske "francuske" večere, globalnog događaja po imenu Gout de France (Ukusi Francuske), Ambasada Francuske u Srbiji najavila je i četvrto izdanje ovog događaja, i to za sredu, 21. mart 2018. godine. Koncepcija je ostala ista: širom planete, restorani, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 2000 menija u čast francuske gastronomije.

Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, drugo izdanje je okupilo 1700 restorana, 2017. je bilo 2100 restorana i šefova u 150 zemalja, a posluženo je 250,000 menija i dočekano 8,000 gostiju u 156 ambasada. U prvom izdanju Goût de France 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju, petnaest, a 2017, sa nama je bilo sedamnaest restorana iz Srbije.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju.



Meni treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni „à la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira, koji je ove godine nešto svedeniji u odnosu na prethodne i sastoji se od: bogatijeg aperitiva/startera, glavnog jela, sireva, dezerta (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), vina i šampanjca; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine. Cenu ponuđenih menija određuju sami restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane iz celog sveta se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, potom pravi selekciju i bira restorane koji ulaze u spisak zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka koje učestvuju u ovom jedinstvenom, globalnom projektu.