Početna»Novosti»CHATEAU HAUT-BRION I DRUGE VINSKE BAJKE
17.10.2018.Igor Luković

CHATEAU HAUT-BRION I DRUGE VINSKE BAJKE

Spektakularno veče sa retkim vinima u režiji Dušana Vranića

novost chateau haut-brion i druge vinske bajke vinski magazin vino fino
O Dušanu Vraniću već se pisalo nekoliko puta u magazinu Vino & Fino, a sa njim je objavljen i intervju u 25. broju . Taj momak ugledni je somelijer njujorškog restorana Riverpark i student Court of Master Sommeliers. Dušan Vranić ima sjajnu naviku da par puta godišnje svrati u Srbiju, donoseći sa sobom preko okeana po par paketa vina. To su listom etikete kakve se retko viđaju i još ređe probaju, ne samo na našem tržištu. Najbolje od svega je što Dušan ta vina donosi kako bi ih nesebično podelio sa svojim prijateljima iz Srbije, na druženjima koja se odvijaju na pažljivo biranim mestima, uvek uz finu hranu.

Osim što deli vina, Dušan nesebično deli i znanje, knjige, materijale, savete i dobru energiju sa ovdašnjim vinskim delatnicima, a nije tajna ni da je upravo on jedan od najzaslužnijih što su neka srpska vina stigla do američke distributerske kuće WineBow, kao i u čaše Parkerovih degustatora. Tako da Vraniću, uz sve epitete, zvanja i dostignuća, možemo da nakačimo i da je svojevrsni vinarski i somelijerski mecena. Pored toga što je sjajan tip!


Dušan Vranić predstavlja etikete iz najlepših vinskih snova

Nedavno druženje sa Dušanom odigralo se početkom septembra u beogradskom restoranu The Square, uz sjajna jela šefa Ajka Cimera i izvanredni servis koji je vodio Ivan Nikolić, jedan od najboljih srpskih somelijera. Spisak vina bio je impresivan, a na stolu su se našle i neke kultne boce, među kojima i Taylor Fladgete Vintage Port 1985, Chateau Pichon Baron 2005, Chateau Lynch Bages 1990, Mount Eden 2013, Ridge Lytton Spring 2000, Shartzofberger Riesling Auslese 1983, Berncalster Doctor Riesling Spatlese 2011, te upečatljiva vina slovenačke vinarije Ferdinand. Pored nabrojanih, posebno su se izdvojila vina čiji spisak sledi. Svako od njih pravi je biser svog podneblja.

Johan Donabaum Setzberg riesling 2014, Wachau, Austrija
90/100

Intenzivno i kompleksno vino, sa aromama citrusa, polena i prepoznatljivim zrelim rizling tonovima. U ustima suvo, čvrsto i mineralno. Rizling sa kičmom i karakterom.

Bonneau du Martray Corton Charlemagne GC 2009, Burgundija, Francuska
92/100

Vino kome treba vreme, u čaši ili čak dekanteru. Pokazuje očekivanu eleganciju i bogatstvo, sa aromama kore limuna, stonog voća, lešnika i tosta. Intenzivan, mladolik i bogat šardone velikog teroara.

Antikythera Pinot Noir 2013, Antica Terra, Oregon, SAD
95/100

Spektakularan crni pino, rasni predstavnik oregonskog teroara. Širok i dubok miris, note mesa divljači, trešnje, maline i kupine, šumskog tla i začina. Ekstraktivno, ali elegantno, mekih, baršunasth tanina, sveže, kompleksno i postojano.

Chateau Haut-Brion 1995, 1er GC, Bordeaux, Francuska
96/100

Jedno od najcenjenjih vina sveta, kultna etiketa, Premier Grand Cru iz Pezak Leonjana. Ovog puta iz jako dobre godine. Mladoliko vino, sa potencijalom za dalje čuvanje. Divne strukture, maznih, slatkih tanina, sa očekivano bogatim mirisom u kome su i tonovi nove kože i duvana, te arome crne ribizle i sličnih tamnih bobica, sve uz intenzivnu mineralnost, zrelost i prefinjenost.

Dunn Cabernet Howell Mountain 1999
94/100

Ekstremno bogato i sočno vino, puno aroma zgnječene borovnice i crne ribizle, sa prizvukom domaćeg džema i notama čokolade poput Griotte i After Eight, nagorelog drveta, orijentalnih začina i zemlje. Kompleksnog ukusa, harmonično, sa obiljem tanina fine strukture. Vino na vrhuncu, sposobno za dalje odležavanje.

Szent Tamas Tokaji 2007 6*, Royal Tokaji, Mađarska
93/100

Spektakularan, bogati Tokajac u savršenom balansu. Miris domaćeg džema od kajsije, cvetnog meda, ušećerene dunje i bombone od pomorandže otvara se u slojevima, polako. U ustima slast izbalansirana gipkim kiselinama, postojano, zaokruženo, dugotrajno, plemenito. Tek na početku svog veka.


Znalački servis somelijera Ivana Nikolića