Početna»Novosti»Cristal Vinotheque: šampanjac iz bajke
22.12.2018.

Cristal Vinotheque: šampanjac iz bajke

Magazin Dekanter odabrao je najbolji i najluksuzniji penušavac za ovu prazničnu sezonu

novost cristal vinotheque šampanjac iz bajke vinski magazin vino fino
Šampanjac Cristal Vinotheque 1996 kuće Louis Roederer je najluksuzniji, najsvečaniji šampanjac uz koji možete ući u Novu godinu, proglasio je magazin Dekanter. Naravno, ako imate dovoljno novca da uložite u ovaj vintažni šampanjac najviše klase koji košta čak 1.300 evra po boci.

Kako je napisao Džon Štimpfig, kritičar Dekantera, ovo je "apsolutni, ultimativni penušavac".

- Probavši ovo vino u društvu Žana-Batista Lekajona, glavnog vinara kuće Lous Roederer i njenog izvršnog potpredsednika , mogu da kažem da je ovo vino zapanjujuće dobro i da ionako blistavoj reputaciji kuće Louis Roederer dodaje još sjaja - napisao je, i podsetio da je 1996. godina bila veoma izazovna i kontroverzna kada je šampanjac u pitanju, zahvaljujući vrelom i suvom vremenu koje je donelo šampanjce za koje se u početku mislilo da su sjajni, ali koji uglavnom nisu izdržali test vremena. Cristal Vinotheque je jedan od retkih šampanjaca iz te berbe koji su uspeli da "prežive" i da u potpunosti zablistaju.

Cristal Vinotheque je sazrevao deset godina na kvascima, položen horizontalno (sur lattes), što Lekajon opisuje kao vrlo važanm oksidativni proces, neophodan radi uspostavljanja balansa sa dosta visokim kiselinama u ovoj berbi. Nakon toga, vino je sazrevalo još četiri godine postavljeno "naglavce" (sur pointe), sa reduktivnim efektom sračunatim na čuvanje voćne arome. Još "samo" sedam godina sazrevanja u boci, i vino je postalo spremno za prodaju.

U prodaju je pušteno samo 500 stotina boca ovog šampanjca iz bajke, i ne sumnjamo da je većina tih boca već našla svoj put do prazničnih trpeza slavnih, moćnih i bogatih.