Početna»Novosti»Crvena vina godine
25.12.2021.

Crvena vina godine

Merlo i kaberne dominiraju ovogodišnjom top listom crvenih vina magazina Vino & Fino, a tu su i prokupci i neke nove sorte

novost crvena vina godine vinski magazin vino fino

Iza nas je još jedna godina u kojoj su srpska crvena vina blistala na međunarodnim takmičenjima i donosila vinoljupcima proverene vrednosti, ali i nove radosti. Uvidom u listu vina koja su osvojila plasman na ovogodišnju top listu magazina Vino & Fino lako se primeti da su kaberne i merlo ove godine dominantni među crvenim vinima, i zaista - ono što je na tržištu listom je izvanredno! Ipak, ne posustaju ni prokupci, a ima i novih vinarskih lica i novih sorti.

1. CUVEE NO.1 2019
VINARIJA ZVONKO BOGDAN, SUBOTICA


Kada je sa proletos stigla vest da je još jedno Dekanterovo zlato otišlo u vinariju Zvonko Bogdan, i to za Cuvee No.1 2019, verovatno su bili iznenađeni i u samoj vinariji. Jer, to je treći put za redom i to za istu etiketu! Tako je Cuvee No.1 postao retko vino koje je u tri različite berbe osvojilo najpriželjkivaniju zlatnu medalju u vinskom svetu. Cuvee No.1 2019 razlikuje se od prethodnika po nešto većem udelu kaberne sovinjona i kaberne frana u kupaži, kojih sad ukupno ima četrdesetak odsto, dok je osnova merlo, kao i uvek. To ćete primetiti kroz nešto čvršću strukturu nego ranije, i malo više tamnog voća u karakteru. Siguran enološku potpis Srđana Lukajića i njegovog tima lako ćete prepoznati u ovom vinu, pre svega kroz preciznost, savršenu čistoću i pravu meru svih komponenti mirisa i ukusa koje čine bogati, ali odmereni i elegantni sklad.

Cuvee No1 2019 sazrevao je u kombinaciji francuskog, slavonskog i američkog hrasta, a oko trećina buradi bile je nova, što je očigledno dobitna kombinacija. Iako hrast igra presudnu ulogu u karakteru ove kupaže, on ni jednog trenutka ne beži u banalne slatke ili zadimljene note, već se javlja kao fina moka, grafitna olovka, muskatni oraščić i crna čokolada. Ipak, najveći deo njegovog karaktera daje mu merlo, i to sa bogatog glinovitog zemljišta, što ta sorta izuzetno voli. Visoka osunčanost, suva i topla jesen, ali i umerene temperature Palićkog vinogorja dale su zrelost, kompleksnost i dubinu, odnosno izvanredno grožđe, što su enolozi u vinariji umeli da iskoriste. Taj merlo doneo mu je monolitnu voćnu osnovu koja nosi šljive, crne trešnje i kupine. Tanini su sasvim merloovski, a ukus sa kičmom, postojan, plemenit i neprevaziđeno elegantan.


2. GAGA 2017
VINARIJA IVANOVIĆ, ŽUPA

Majstorsko delo velikog župskog vinara Gage Ivanovića jedan je od najboljih prokupaca ikada napravljenih. O tom izvanrednom, autentičnom i velikom vino ove godine više se pričalo nego što se pilo. Razlog je izuzetno mali broj boca i njihovo stidljivo pojavljivanje na tržištu. Ipak, i sada kad Gaga Ivanović više nije sa nama, ono ostaje kao putokaz kuda se može dalje i više sa prokupcem.

3. MANIFEST 2017
GAZDINSTVO CILLIĆ, TRI MORAVE

Krajem prošle godine u prodaji se pojavio premijum merlo Manifest iz raskošne 2017, koja je iznedrila mnoga dobra crvena vina u Srbiji. Iako u vinariji Cilić nisu bili skromni pri formiranju cene, pa vino na policama košta od četrnaest do osamnaest hiljada dinara, kraj ove godine nije dočekalo puno boca u prodaji. Ovaj teškaš punog tela raskošan je na svaki način, pun zrelog voća, sušene višnje, šljive, kupine, kakaoa, malo karanfilića i nove kože. Taninima snažno udara nepca, velik, robustan i slojevit. Istinski manifest stila, godine i sorte.

4. KREMEN KAMEN 2017
VINARIJA MATALJ, NEGOTIN

Dekanterovo zlato i dosadašnji vrhunac kultnog negotinskog kabernea koji iz berbe u berbu dokazuje da je Krajina izvanredan teroar za tu sortu. Kremen Kamen 2017 donosi čisti miris crne ribizle, borovnice i kupine, plemenit i slojevit, obogaćen notama eukaliptusa i kedrovine. Dubokog je ukusa, čvrste strukture i očaravajuće voćne svežine. Izvanrednih tanina, postojano i slojevito, ovo je vino za kolekciju.

5. MARLON DELON 2016
VINARIJA ERDEVIK, FRUŠKA GORA

Još jedna premijum etiketa vinarije Erdevik i još jedan neoboriv dokaz da je Fruška gora izvanredan teroar i za crvena vina. Klasična kupaža kaberne sovinjona i merloa, čijim karakterom gospodari kaberne. Crno voće dominira karakterom, a za njim ide malo začina i dosta drveta. Impresionira temeljna punoća i masivno telo odlično izbalansirano tipičnom fruškogorskom svežinom, a tu su i moćni, ispolirani tanini.

6. BREG CABERNET SAUVIGNON 2017
VINARIJA DOJA, TOPLICA

Vinarija Doja se na terenu internacionalnih sorti snalazi jednako dobro kao i sa prokupcem i tamjanikom. Njhov izuzetni toplički teroar, crvena zemlja, južne ekspozicije i svežina jastrebačkih vetrova dali su izuzetan kaberne. Miriše na borovnice, crne trešnje, ljubičice i crne ribizle, umotane u slatke začine i mlečnu čokoladu. Izdašno i sočno, sa izvanrednom svežinom.

7. ČUKUNDEDA 2018
VINARIJA MATIJAŠEVIĆ, ŠUMADIJA

Na minulom Danu prokupca redovna gužva stvarala se oko štanda vinarije Matijašević. Razlog je njihov Čukundeda, odnosno, živo nasleđe koji im je pravi čukundeda ostavio u vinogradu, pretočeno u bocu. Njegovim tragom stvorili su ultimativni šumadijski prokupac koji se već u prvoj berbi nametnuo elegancijom, ozbiljnošću i upečatljivom intepretacijom sorte i teroara.

8. CABERNET SAUVIGON 2018
BELO BRDO, FRUŠKA GORA

Jedistveni vinograd na beloj, oceditoj zemlji punoj krečnjaka i sam vrh jednog fruškogorskog brda u blizini Dunava daju moćna i jedinstvena crvena vina. Čak i u prosečnoj 2018. berbi, iskusni vinar Sale Zeremski uspeo je da dobije natprosečno vino, zreli i izdašni kaberne sovinjon, obilatog voćnog karaktera. Puno telo, puno alkohola, puno tanina, ali i puno svežine i karaktera.

9. PRINCE RSKAVAC 2018
PODRUM BRAĆE RAJKOVIĆ, ŽUPA

Perjanica vinarske porodice Rajković iz Župe svakako je njihov Prince rskavac. Berba 2017. osvojila je zvanje najbolje ocenjenog vina od domaće sorte na nacionalnom prvenstvu ove godine, dok je 2018. zaslužila duplo zlato na BIWC ocenjivanju. Taj je prokupac fino, bogato vino mirisa šljive, trešnje i tamnih bobica, sa tonovima dima i sveže kafe. Na jeziku čvrsto i precizno, sa zrelim voćem, čokoladom i malo finih biberastih nota.

10. PROBUS 2019
VINARIJA MRĐANIN, FRUŠKA GORA

Sasvim sigurno, za vinariju Mrđanin tek će se čuti, i to najpre za njihov probus! Relativno mlada karlovačka vinarija, ali sa dugom porodičnom tradicijom - kako je to u Sremu već pravilo - napravila je čudo sa tom sortom. Odličan u poslednjih par berbi, u 2019. zablistao je punim sjajem. Naglašeno voćno, sočno, zanosno, još uvek mlado, ali karakterno i slojevito vino.