Početna»Novosti»Crveno vino godine u Srbiji: Doja Prokupac 2015!
27.12.2017.

Crveno vino godine u Srbiji: Doja Prokupac 2015!

Vinarija Doja ne postoji dugo, ali su se etablirali modernim prokupcem u kome su sačuvane najbolje karakteristike sorte i u kom je već sada moguće prepoznati pečat podneblja

novost crveno vino godine u srbiji doja prokupac 2015 vinski magazin vino fino
Srpski vinari su se i u 2017. uspešno bavili autohtonim sortama: neke od njih su promovisali širom regiona, a neke su uspešno spasavali od zaborava i nestajanja. Na prvom mestu našlo se vino od prokupca koje možete bez straha poslužiti u bilo kojoj prilici i koje je u svakom pogledu u punoj kondiciji.


1. Doja Prokupac 2015


Najbolje vino od autohtone sorte na Balkanu – odjeknulo je početkom leta u domaćim vinskim medijima, kada su objavljeni rezultati sa BIWC ocenjivanja u Sofiji. Prokupac iz vinarije Doja, mlad, kao što je i vinarija mlada, osvojio je značajno priznanje u oštroj konkurenciji asirtika, ksinomavra, mavruda, fetaske, vranca i drugih velikih sorti ovog dela Evrope. Takve nagrade značajno doprinose zadatku povratka Srbije na vinsku mapu sveta i prepoznavanju domaćih vina, ne samo od lokalnih sorti. Takođe, ovakvi uspesi važni su za podizanje samopouzdanja srpskih vinara i vraćanje vere u domaće sorte i sopstveni teroar. Vinarija Doja ne postoji dugo, ali su se na tržištu etablirali upravo svojim modernim prokupcem u kome su sačuvane sve najbolje karakterstike sorte i u kom je već sada moguće prepoznati pečat jedinstvenog podneblja i zemljišta sa kog dolazi.

Prokupac Doja nosi obilje dopadljivih voćnih aroma: ređaju se zgnječene šumske kupine, crvene ribizle i prezrele crne višnje, zaogrnute razvijenim i potpuno ukroćenim mirisima hrasta, koji prizivaju topli tost i slatkaste, začinske note. Naglašena voćna svežina dominira i na nepcima, gde vino otkriva i svoje fine, sazrele tanine. Sve zajedno, stapa se u umereno dug, mek i zaokružen završni ukus. Dojin prokupac jedno je od onih vina za koje možete da se uhvatite doslovno u svakoj prilici. Ispratiće ozbiljniju večeru, posebno ako se na tanjirima nađu mlada jagnjetina ili teletina, ali vas ničim neće opteretiti ni ako se odlučite da vino pijete samo, uz neko lagano i neobavezno veče sa prijateljima. Iako će se razvijati dalje još godinu ili dve, Dojin prokupac sada je na vrhuncu snage, tako da ne oklevajte, već slobodno otvorite bocu.2. Kišov Portugizer 2016
Vinarija Kiš, Fruška gora


Savršen dokaz da lokalne sorte lako prevazilaze lokalne okvire. Ovaj portugizer ocenjen je kao najbolji na takmičenju Portugieser du Monde ove godine, ostavivši iza sebe konkurenciju iz deset zemalja. Rad u vinogradu i trud u vinariji da se napravi nešto posebno rezultirali su elegantnim, kompleksnim vinom koje osim mirisa voća, šljive, trešnje i kupine nudi i note dobro integrisanog drveta, začine i plementi zemljani karakter. Na jeziku meko, svilenkasto i postojano, potpuno spremno za potrošnju.

3. Radovan Prokupac 2015
Podrum Čokot, Župa


Kod premijum prokupca mladog, ali već dokazanog, enologa i i vinara Radovana Đorđevića, puno je toga neočekivanog. Viša nadmorska visina donosi mu divnu svežinu, a dobar vinograd i dobra godina koncentraciju i punoću. Bogato, potentno
vino od čistog prokupca koje predstavlja iskorak u neki novi stil i kome tek predstoji sjajna budućnost.

4. Seduša 2016
Vinarija Šijački, Fruška gora


Vino značajno zahvaljujući već samoj činjenici da je napravljeno od autohtone sorte otrgnute od nestajanja u poslednjem trenutku. Ceo posao oko revitalizacije, maltene sama, uradila je vinarska porodica Šijački. Stvorili su poptuno autentično i drugačije vino, koje miriše na crveno voće, ringlove i šljive, sa notama zemlje i božura. Elegantnog tela, ali peckavih, živih tanina i divne voćne svežine u završnici.


5. Yotta Prokupac 2015
Vinarija Yotta, Župa


Potpuni novitet na tržištu, predstavljen publici tek na ovogodišnjem obeležavanju Dana prokupca u oktobru, Yotta prokupac skrenuo je pažnju kako domaće, tako i strane publike. Stvoren od grožđa iz vinograda starog pola veka, klasičan je primer tradicionalnog župskog stila, umereno pun, zrelog mirisa tamnog voća, sa začinskim karakterom dopunjenim tonovima srpskog hrasta.

6. Merlot 2015
Izba Jovanović, Niš, Čegarsko vinogorje


Samo jedno vino iz veoma male vinarije, bez velike reklame, izbilo je u vrh domaće scene ove godine, zahvaljujući preporukama od usta do usta. Iskren pristup i tradicionalna vinifikacija dali su pomalo robustan, ali zanimljiv merlo koji nosi mirise suvih i svežih šljiva, višanja iz kompota, prezrele kupine, drvene kutije i domaćeg duvana. Rustikalno, žilavih tanina, toplo i snažno, ali nadasve autentično crveno vino.

7. Fabula Lagum 2015
Vinarija Chichateau, Fruška gora


Fascinantno je kojom brzinom je Fabula Lagum 2015 uspela da skrene pažnju domaće vinske scene i da u poslednjem trenutku dospe i na našu godišnju listu. Očigledno je da se na ovo vino u krivoj boci dugo čekalo, jer se prethodni Lagum iz Šišatovca, kog je nestalo za par meseci, dug pamtio i prepričavao. E, a ovaj je još bolji od predhodnika. Mlad i potentan, ali već dovoljno zreo za uživanje, nudi intenzivne mirise sveže borovnice, crne ribizle i kupine uz tonove kafe, tosta i kakaoa. U ustima svež, razigran, mlad i potenttan, tek nagoveštava šta će da postane za posle par godina u boci.

8. Kanon superior 2012
Vinarija Jeremić, Smederevo


Spektakularna bordovska kupaža koja nudi raskoš i intenzitet mirisa kakvi se retko sreću kod nas i za kosju ste potpuno sigurni zašto u imenu ima oznaku „Superior“. Likerast miris crnog šumskog voća, sa karakterom mente i eukaliptusa, upakovan u sazrelo, pametno upotrebljeno drvo. Veoma koncentrisano, moćno i puno vino, primerak za čuvanje u kolekciji.


9. Pinot noir 2015
Vinarija Deurić, Fruška gora


Pino noara sve je više na domaćem tržištu, a mlada vinarija Deurić odigrala je važnu ulogu u njegovoj popularizaciji nudeći razumljivo, sočno i aromatično vino za više nego fer cenu, koje je na mah osvojilo vinske karte i police vinoteka.

10. Rapsodija Kadarka 2013
Vinarija Tonković, Subotica


Povratak na scenu vinarije koja u vinogradima ima samo kadarku, koju čuva, neguje, popularizuje i od nje proizvodi odlična vina. Regularno elegantna, Rapsodija je cenovno pozicionarana nešto više od osnovne Fantazije, a 2013. donela joj je još više svežine nego ranije. Trešnje, višnje, crveno vće, malo bibera i meko, elegantno drvo, meki, zaobljeni tanini, nežno telo i impresivna završnica.

Povezani unosi