Početna»Novosti»Crveno vino kao lek za astronaute na Marsu
29.07.2019.

Crveno vino kao lek za astronaute na Marsu

Resveratol, supstanca koja se nalazi u pokožici crvenog grožđa, ima veliki potencijal da spreči atrofiju mišića, jedan od velikih problema kod svemirskih putovanja

novost crveno vino kao lek za astronaute na marsu vinski magazin vino fino
Ekspedicija na Mars sa ljudskom posadom jedan je od velikih snova čovečanstva, a jedan od problema sa kojima se suočavaju planeri ovog poduhvata je atrofija mišića astronauta tokom dugog putovanja kroz kosmos u uslovima bestežinskog stanja, kao i na samoj površini Marsa, na kojoj gravitacija iznosi 0.38 Zemljine. Nova medicinska studija pokazuje da resveratol, jedan od najvažnijih hemijskih sastojaka crvenog vina može pomoći astronautima da se lakše izbore sa drastičnom promenom gravitacione sile.

Novi preventivni tretman za slabljenje mišića u uslovima niske gravitacije nastao je na univerzitetu Harvard u SAD. Istraživači iz prestižne ustanove Beth Israel Deaconess Medical Center pronašli su, tokom eksperimenta na miševima u uslovima simulirane niske gravitacije, dokaze da resveratol, čudesna supstanca koja se nalazi u pokožici grožđa, štiti mišiće od atrofije. Ovaj "magični" polifenol tako je dobio još jedno priznanje od stručnjaka koji su ranijih godina i decenija nepobitno utvrdili da resveratol čuva srce, štiti od depresije i dijabetesa i ima opšte blagotvorno dejstvo na organizam.

Istraživači su objavili svoje nalaze u reviji Frontiers in Physiology.

- Naši nalazi potcrtavaju terapeutski potencijal resveratola kao sredstva za prevenciju dekondicioniranja mišića u uslovima gravitacije na Marsu. U nastavku istraživanja, doza resveratola bi trebala da bude podešena kako bi se došlo do punog očuvanja funkcije mišića - stoji u radu podnetom urednicima ugledne medicinske revije.