Početna»Novosti»Crveno vino smanjuje rizik od šećerne bolesti?
30.07.2017.

Crveno vino smanjuje rizik od šećerne bolesti?

Studija rađena na uzorku od 70.000 ljudi pokazala je da osobe koje piju vino tri do četiri puta nedeljno imaju čak 30% manju mogućnost da obole od dijabetesa

novost crveno vino smanjuje rizik od šećerne bolesti vinski magazin vino fino
Svakodnevna konzumacija vina povezana je sa smanjenim rizikom od šećerne bolesti, pokazala je najnovija, veoma ozbiljna studija rađena na uzorku od čak 70.000 ljudi! U časopisu Diabetologija navodi se da osobe koje piju vino tri do četiri puta nedeljno imaju čak 30% manju mogućnost da obole od šećerne bolesti.

Ovo nije prva studija koja je povezala umerenu konzumaciju alkohola sa manjim rizikom od dijabetesa, ali je prva sa ovako velikim uzorkom. Za potrebe studije praćeno je zdravstveno stanje 70.000 zdravih, odraslih Danaca, i to tokom pet godina. Najmanji rizik od dijabetesa povezan je sa umerenom konzumacijom vina: kod žena koji su pile vino devet puta nedeljno rizik je bio manji za čak 58 procenata.

Meren je i tajming konzumacije vina i ispostavilo se, sasvim očekivano, da je bolje biti češće i u malim količinama, nego jednom nedeljno.

- Studija je pokazala da je bolje piti malo i tokom nekoliko dana nego popiti sve odjednom - rekla je Jane Tolstrup, profesor epidemiologije sa Univerziteta južne Danske.

Autori su naveli da postoji ozbiljna mogućnost da crveno vino smanjuje mogućnost za dijabetes zahvaljujući blagotvornom dejstvu polifenola na procese u organizmu povezane sa potrošnjom šećera.

Američki lekar Ronald Tamler, jedan od vodećih stručnjaka za dijabetes, kaže da ipak ne bi bilo mudro početi sa pićem samo da bi se izbegao dijabetes.

- Moji pacijenti vole da čuju da ne treba da se odriču čaše vina uz večeru, ali onima koji ne piju ipak ne preporučujem da se okrenu toj navici radi prevencije dijabetesa - rekao je, upozorivši da različita pića imaju različita dejstva na metabolizam: pivo podiže šećer, dok ga žestoka pića naglo spuštaju.