Početna»Novosti»Čuvajte se vinskih moda!
26.11.2019.

Čuvajte se vinskih moda!

Autori knjige The World Atlas of Wine, Džensis Robinson MW i Hju Džonson, upozoravaju na posledice klimatskih promena, ali i prolaznih trendova

novost Čuvajte se vinskih moda vinski magazin vino fino
Džensis Robinson MW i Hju Džonson, autori legendarne knjige The World Atlas of Wine, dali su intervju Dekanteru povodom osmog izdanja ove referentne knjige prevedene na 14 jezika i prodate u gotovo pet miliona primeraka. Oni su rekli da je novo izdanje knjige, sa 416 strana, najobimnije do sada, sa čak 22 potpuno nove mape, među kojima su i 3D mape koje ukazuju na uticaj geografije - planina, okeana i strujanja vazduha - na vinogradarstvo različitih svetskih regija. Robinson i Džonson su u intervjuu govorili i o nizu pitanja u vezi sa stanjem i budućnošću vinarstva i vinogradarstva, a jedan važan segment razgovora odnosio se na klimatske promene.

Na pitanje šta ih najviše brine kod klimatskih promena, Robinson i Džonson kažu da su prerane berbe i nestašice vode među najvećim problemima sutrašnjice.

Džensis Robinson: Očigledno je da berbe posvuda počinju mesec dana ranije. Ovaj trend je veoma zabrinjavajući. Ali, nalazim da je veoma zanimljivo to da neke sorte vinove loze pokazuju izuzetnu sposobnost adaptacije na klimatske promene. Na primer, provodim od 1989. svako leto u Langedoku. Veoma dobro se sećam vrelog talasa 2003, tokom koga su čokoti vinove loze veoma patili. Sada, sa druge strane, vidim da mnogo bolje trpe toplotu. Loza je zelena, čak i ona koja nije navodnjavana. Gotovo kao da vinova loza oseća šta sledi i da se pripremila za to.

Hju Džonson: Moramo biti zabrinuti zbog uticaja globalnog zagrevanja na vino i moramo biti svesni da će biti još suša i nestašica vode. Vodu moramo tretirati sa više poštovanja, a biće nam potrebni i pogoni za desalinizaciju morske vode.

Robinson i Džonson odgovorili su i na pitanje koji su budući trendovi u vinskoj modi.

Hju Džonson: Veoma sam skeptičan kada je u pitanju moda. Moda je u stanju da ubije predivna, velika vina vina kao što su šeri i rizling.

Džensis Robinson: Dodaću da moda često ide u ekstreme. Sretali smo pomodna vina sa previše alkohola i previše arome hrasta. A sada, u zemljama kao što je Australija, vidimo da su u modi isuviše trpka, škrta i bleda vina. Ne govorim o šardoneu, koji je već prošao tu fazu. Govorim o nekim crvenim vinima novog talasa. Ona svakako privlače pažnju jer su drugačija. Ali, mnoga od tih vina nisu uopšte zabavna za piće.

Dva vrhunska vinska stručnjaka odgovorila su i na pitanje da li će se nastaviti trend vina od autohtonih sorti.

Hju Džonson: Svakako se nadam da je tako jer daje ljubiteljima vina više raznolikosti.

Džensis Robinson: Apsolutno. Ali, ne mislim da je ovaj, sasvim dobrodošao trend nastao zahvaljujući ljubiteljima vina. Njega su utemeljili proizvođačio kojima je dosadilo da rade sa malim brojem međunarodnih sorti. Takođe, ovaj trend je u punom saglasju sa svetskom modom korišćenja lokalnih namirnica i ponovnim otkrivanjem starih vrsta.