Početna»Novosti»Čuvamo radnike, ali država nam mora pomoći!
21.03.2020.

Čuvamo radnike, ali država nam mora pomoći!

Pred početak sprovođenja odluke o zatvaranju ugostiteljskih objekata pitali smo ugostitelje koji su im dalji planovi i kako vide izlaz iz krize

novost Čuvamo radnike ali država nam mora pomoći vinski magazin vino fino
Od večeras u 20 sati, u celoj Srbiji na snazi će biti odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata radi sprečavanja širenja zaraze korona virusom. O ovoj odluci spekulisalo se već danima, da bi na kraju i naša zemlja preduzela korak na koji su se neke druge zemlje u Evropi odlučile još ranije, dok druge i dalje vagaju štetne i korisne efekte ovakve mere.

U "blic" anketi pred samo uvođenje ove mere koja će teško pogoditi celokupni ugostiteljski, ali i vinski sektor pitali smo ugostitelje da li će biti primorani da otpuštaju radnike i kada očekuju izlazak iz krize.

Milan Miculović, vlasnik restorana Tata Mata i Mala Kolubara

- Zatvaramo, šta nam drugo preostaje, ali moramo nekako da omogućimo ljudima da žive. Konobare sam pitao da li hoće za dnevnicu da rade kao čuvari, da se menjaju i čuvaju lokale. Iz Tata Mate radićemo dostavu, i to po strogim pravilima, beskontaktnu isključivo, koju će raditi moju zaposleni i biti plaćeni za to. Imam veliki broj zaposlenih u lokalima i potrudiću se svima da pomognem. Kada sve ovo prođe, nastavljamo gde smo stali. Nadam se da će biti malo više razumevanja, na primer kada je reč o kiriji. Samo 20 posto vlasnika ima razumevanja za situaciju, svi ostali zahtevaju da im platimo kiriju i sada, u ovoj situaciji, kada ne radimo.

Igor Belošević, Mala Avala

- Mi smo i pre ove odluke privremeno zatvorili restoran. Moje radnike ne planiram da otpuštam, isplatio sam im i plate. Važno je da ljudi imaju plate u ovakvoj situaciji. Nadam se da će država izaći u susret ugostiteljima sa kreditima, da nam pomogne da nadoknadimo gubitke.

Deana Dimitrijević, PR restorana Franš

- Zatvorili smo restoran još pre nekoliko dana i mislim da je to jedino što smo mogli da uradimo u ovom trenutku. Restoran je prvi put zatvoren posle 38 godina rada, i zaista nemamo predstavu koliko će ovo da traje. Sve se okrenulo naopačke. Sve naše radnike čuvamo i ne razmišljamo o otkazima. Nadamo se da samo da ćemo iz ovoga, kao društvo, izaći sa što manjim posledicama.

Povezani unosi