Početna»Novosti»Čuveni beogradski šefovi kuvaju za decu ulice
28.09.2023.

Čuveni beogradski šefovi kuvaju za decu ulice

Najbolji od najboljih na domaćoj gastro sceni dolaze na 5 Star Dinner da predstave pet izuzetnih gastronomskih kreacija

novost Čuveni beogradski šefovi kuvaju za decu ulice vinski magazin vino fino
Kruna ovogodišnje manifestacije Belgrade Restaurant Show biće, kao i prošle godine, 5 Star Dinner, jedinstvena večera humanitarnog karaktera za 100 zvanica. Na večeri zakazanoj za četvrtak, 28. septembar petorica izuzetnih šefova u restoranu The Square koji radi u okviru hotela Square Nine predstaviće se autorskim jelima, specijalno kreiranim za ovu priliku.

Najbolji od najboljih na domaćoj gastro sceni, šefovi David Šimunić, Filip Ćirić, Nikola Stojaković, Marko Aćimović i Milan Lekić, na 5 Star Dinner, zajedničkim snagama i ukrštenim varjačama, vrhunskim jelima predstaviće restorane iz kojih dolaze. Ovih pet veličanstvenih šefova kreirali su degustacioni meni koji će zadovoljiti i najzahtevnija nepca.

5 Star Dinner realizuje se uz podršku Gault&Millau Srbija, a sav prihod od večere namenjen je Svratištu za decu kojim rukovodi Beogradski centar za integraciju mladih.

Belgrade Restaurant Show podržala je kompanija Telekom.

Detalj sa prošlogodišnje 5 Star Dinner

FILIP ĆIRIĆ – HOMA

Po profesiji ugostitelj, kako ga i najviše zovu, maestralni kuvar Filip Ćirić pionir je beogradskog fine dining-a i jedan od najcenjenijih šefova u Srbiji. Talentovan je i beskrajno vredan, ali i veoma smeo u svojim gastronomskim poduhvatima. Inspiraciju traži u korenima, nasleđu i najranijim iskustvima iz detinjstva, a u poslu ga ponajviše vodi strast. Za sebe kaže da je najkreativniji kada je pod pritiskom, a njegova autorska jela su kompleksna, sa fino zaokruženim ukusima i podjednako jakim estetskim izrazom. Završio je srednju ugostiteljsku školu u Pirotu, a prvi posao u kuhinji dobio je sa svega 14 godina i u svojoj višedecenijskoj karijeri prošao je sve pozicije: od šegrta do vlasnika restorana. Filip je danas i jedan od najpoznatijih domaćih konsultanata u oblasti ugostiteljstva i gastronomije, a u 2023. godini poneo je titulu Šefa budućnosti u izdanju Gault & Millau vodiča za Srbiju.

Na 5 Star Dinner humanitarnoj večeri predstaviće se vegetarijanskim jelom izvanrednom kombinacijom lubenice, pistaća, penom od kozijeg sira, krastavaca, ulja od koštica trešnje, čerija konfi sa lakto limunovim sokom.

NIKOLA STOJAKOVIĆ – FLEUR DE SEL, VINARIJA ŠAPAT

Za Nikolu Stojakovića, vrhunskog francuskog šefa, ukus jela je najvažniji, iako veliku pažnju pridaje i nesvakidašnjoj prezentaciji. Njegovi tanjiri su perfektni, jela prefinjena, a tehnike koje koristi su pod uticajem francuske kulinarske škole. On je beskrajno talentovan i vredan, a iza njega je impozantna kulinarska karijera duga skoro petnaest godina.
Rođen je u Srbiji, ali je odrastao u Francuskoj gde se i školovao za kuvara. Radio je u restoranima ovenčanim sa dve i tri Mišlenove zvezde u Parizu koji su ga i oblikovali kao šefa, a kuvarsku karijeru započeo je kao šegrt u kuhinji cenjenog francuskog šefa Erika Brifarda. Ipak, vinoljupcima i gurmanima sa ovih prostora najpoznatiji je po radu u restoranu kuće Tikveš u Kavadarcima. Kada se vratio u Srbiju, svoju karijeru je nastavio u restoranu Fleur de Sel u okviru vinarije Šapat u Novom Slankamenu i obećao da će dati sve od sebe da upravo taj restoran bude nosilac prve Mišlenove zvezde u Srbiji.

Na 5 Star Dinner humanitarnoj večeri predstaviće se autorskim jelom – Kraba, pena od biska, krem od komorača.

MARKO AĆIMOVIĆ – FIG

Uporan i istrajan u svojim zamislima, talentovani Marko Aćimović, šef restorana Fig sa Fruške gore novo je lice domaće gastro scene. Za sebe kaže da toliko voli kuvanje da se to često graniči sa mazohizmom. Otvoren je da proba nove ukuse i da eksperimentiše sa njima, a inspiraciju za jela pronalazi na najrazličitijim mestima i događajima. Nema predrasude prema namirnicama, a na njegovim tanjirima prednost uvek imaju lokalni sastojci. Iako je u životu imao prilike da mnogo toga proba, od tradicionalnih do najluđih ukusa planete, i dalje se kune u babin ragu od pilećih srca i bubaca, koji često voli i da priprema. Kulinarsku karijeru započeo je u čuvenom novosadskom restoranu Zak, pa dalje nastavio u kuhinjama poznatih restorana u Istri i na Siciliji. Završio je gastronomiju na Prirodno - matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a nakon toga školovanje je nastavio na prestižnoj kuvarskoj akademiji Alma u Italiji.

Marko je specijalista za ribu, a na 5 Star Dinner humanitarnoj večeri gostima će poslužiti grdobu sa celerom, zelenom jabukom, čiom i sa burre blanc.

DAVID ŠIMUNIĆ – THE SQUARE

David Šimunić je nesuđeni arhitekta koji na tanjiru veoma vešto spaja svoje dve velike ljubavi, jednu prema crtanju i drugu prema kuvanju. Logika je za njega veoma bitna u kuhinji, dok u sticanju kulinarskih veština prednost daje koncentraciji, kao važnoj komponenti svakog uspešnog kuvara. David ima jasnu viziju, a inspiraciju za estetiku svojih tanjira duguje Mondrianiju i Kandinskom. Iako voli da eksperimentiše, u svojim jelima nikada ne odustaje od tradicije. Precizan je i tačan, kreativan i talentovan. Prema namirnicama se odnosi, pre svega, sa poštovanjem i trudi se da od njih iskoristi svaki deo.
Završio je Visoku hotelijersku školu u Beogradu, a svoj kulinarski izraz do sada je pronalazio u visokoj gastronomiji. Njegova kuvarska karijera duga je osamnaest godina i prošao je sve pozicije; od pomoćnog kuvara do rukovodioca kuhinje. Prošle godine, Šimunić je poneo i laskavu titulu Šefa budućnosti u vodiču Gault & Millau. Na čelo kuhinje Square Nine-a došao je početkom septembra iz prestoničkog restorana Salon 1905.

Na 5 Star Dinner humanitarnoj večeri predstaviće se autorskim jelom Jagnjeća leđa: balontin od jagnjećih leđa sa nori algama, konfi jagnjetina čupkana sa lime kosho, sos od rena, jagnjeći sos sa voćem i tonkim pasuljem, podvarak sa suvom šljivom i lešnicima.

MILAN LEKIĆ – ARTISAN CAKE SHOP

Tajna dobrog kolača krije se u jednostavnosti, smatra Milan Lekić, vrhunski poslastičar koji stoji iza slatke radionice kolača, torti i premium keksa, Artisan Cake Shop. U svom pristupu poslastičarstvu oslanja se na osnove francuske škole, a inspiraciju pronalazi u svemu što ga okružuje. Iskusan je i veoma entuzijastičan u pripremi poslastica, istraživanju novih sastojaka i njihovoj upotrebi u savremenoj gastronomiji. Njegovi kolači su moderni, ručno rađeni i kreirani u zavisnosti od sezone, a često izgledaju toliko lepo da vam bude žao da ih probate.

Iza Milana Lekića je više od deset godina profesionalnog rada u hotelima i restoranima u zemlji i inostranstvu. Na domaćoj gastro sceni postao je prepoznatljiv po sladoledu koji je pripremao uz pomoć tečnog azota tokom rada u prestoničkom hotelu Radisson Blu Old Mill.

U samoj završnici, poslednji gang na 5 Star Dinner humanitarnoj večeri potpisuje upravo ovaj sjajni poslastičar, a nepca 100 gostiju zagolicaće svojim fenomenalnim musom od sira, upotpunjenim sokom od fermentisane jagode i bora, pločicom od žira i misoom od bundeve.

Povezani unosi