Početna»Novosti»Čuveni list dodelio je vrlo neobične vinske nagrade
23.07.2020.

Čuveni list dodelio je vrlo neobične vinske nagrade

Šarena i nepretenciozna degustacija vina koju su priredili urednici magazina Cosmopolitan pokazuje da je vinska kultura zaista sišla "u mase"

novost Čuveni list dodelio je vrlo neobične vinske nagrade vinski magazin vino fino
Čuveni magazin Cosmopolitan dodelio je svoje prve vinske nagrade, postavivši naglavce koncept nagrađivanja vina: ovde nema ni reči o sortnosti, aromatskim finesama i teroaru, već su urednice i urednici različitih rubrika odabrali najbolja vina za različite životne prilike, opisavši ih krajnje ležernim jezikom. Da budemo precizni, ovo i nisu nagrade kao takve, već je u pitanju svojevrsna proširena degustacija sa vrlo duhovitim kategorijama, a opušten način na koji su u Kozmu pristupili vinima verovatno će zgroziti vinske puritance i oduševiti one koji se i inače raduju silasku vina "u mase".

- Vino je, možemo li tako reći, veoma važan deo naše trenutne svakodnevice? Ono je, recimo i tako, sok koji nudi emotivnu podršku. Neka se zna - ove, 2020. godine, svako je vino dobro. Završava posao. Ali, za bolje dane koji dolaze, i one crne dane koji zahtevaju zaista dobra vina, neke boce donose više vrednosti naspram uloženog novca nego neke druge. Naš tim od 27 eksperata (okej. zapravo naših urednica i urednika koji zaista vole vino) sproveo je, tokom karantina, marljivu degustaciju, naravno posvećenu višim ciljevima, i odabrao je sledeće finaliste - navodi se u uvodu velikog teksta na sajtu magazina Cosmopolitan.

Kategorije vina napravljene su tako da odražavaju ogroman spektar životnih prilika i ličnih izbora - tu su "Najbolje, a skupo vino" (Pinot Noir kuće The Hilt, koji staje 45 dolara), "Najbolje jeftino vino koje izgleda skupo" (JNSQ Rose Cru), "Najbolje vino koje se prodaje na benzinskim pumpama" (Menage a Troix, kalifornijska crvena kupaža koja staje 12 dolara)...Odabrana su i vina za svako godišnje doba, kao i vina za seks i za plakanje, za napijanje sa cimerima i za gledanje rijaliti televizije, uz prateće komentare koji su svesno lišeni bilo kakve pretencioznosti i korišćenja stručnih pojmova- tim magazina Cosmopolitan od početka je svestan da na tom terenu nema šta da traži, i u skladu sa time je i sklopio ovu neverovatno vedru i poletnu degustaciju.

Ceo izbor može se pogledati na ovom linku.