Početna»Novosti»Čuveni restoran pretvoren je u narodnu kuhinju
04.04.2020.

Čuveni restoran pretvoren je u narodnu kuhinju

Danijel Ham, šef koji je Eleven Madison Park doveo do titule najboljeg restorana na svetu, sada kuva obroke za medicinske radnike i siromašna lica u Njujorku

novost Čuveni restoran pretvoren je u narodnu kuhinju vinski magazin vino fino
Restoran Eleven Madison Park svakog dana isporučuje najmanje hiljadu obroka za lekare i medicinsko osoblje koje se bori protiv epidemije virusa korona. Nekada gastronomski hram u kome se slobodan sto čekao mesecima, a danas narodna kuhinja koja pravi obroke za medicinske radnike i najsiromašnije građane Njujorka: Eleven Madison Park pretrpeo je transformaciju kakva nije zabeležena u savremenom ugostiteljstvu. Suočen sa dva uobičajena izbora, da se okrene dostavi ili da pošalje radnike na prinudni odmor ili na biro rada, čuveni šef Danijel Ham odabrao je treći put: da ostane u svojoj kuhinji koja je ovaj restoran 2017. dovela restoran do titule najboljeg restorana na svetu u izboru World's 50 Best Restaurants, i da se uključi u borbu protiv epidemije.

U saradnji sa organizacijom Rethink Food NYC i kompanijom American Express, Ham je pretvorio Eleven Madison Park u ogromnu narodnu kuhinju. Cilj restorana je da isporuči 3.000 obroka svakog dana medicinskim radnicima i licima bez primanja, u okviru projekta organizacije Rethink Food NYD koja svakom restoranu koji se uključi u inicijativu obezbeđuje jednokratnu subvenciju od 40.000 dolara. Do sada je u ovom projektu uzelo učešća tridesetak restorana. Danijel Ham, kome subvencija od 40.000 dolara svakako ne bi pokrila ni jednonedeljne troškove zatvaranja restorana, uključio se u ovaj projekat sa velikim elanom i željom da pomogne gradu koji mu je dao sve.

- Od kada smo zatvorili vrata restorana razmišljao sam šta dalje da radimo. Naš svet se okrenuo naglavce. Moramo da ostanemo bezbedni, moramo da zaštitimo jedni druge. A ja moram da pomognem Njujorku, gradu koji mi je toliko dao. Sa našim prijateljima u udruženju Rethink Food NYC i partnerima iz American Express-a našli smo odgovor. Blagoslovljeni smo velikim restoranom i kuhinjkom i imamo tim koji je voljan da radi i da kuva, a gradu je potrebna hrana. Počev od danas, pretvaramo Eleven Madison Park u narodnu kuhinju koja će praviti hiljade obroka dnevno za one koji rade na prvoj liniji fronta i onima koji su duboko pogođeni sadašnjom krizom. Verujem da dolazi oluja koja će dugo biti sa nama, i ako uspemo bar nešto da doprinesemo, ovi crni dani biće barem malo svetliji - napisao je Danijel Ham na instagramu.

Prvi obroci napravljeni su pre dva dana, a svaki košta ne više od 6 dolara. O kvalitetu obroka izlišno je i govoriti: sva jela prave se pod nadzorom 12 vrhunskih šefova koji su do prinudnog zatvaranja radili u jednom od najboljih restorana na planeti. Za početak, prave "samo" hiljadu obroka dnevno, sa ciljem da u najkraćem mogućem roku obezbede tri hiljade obroka na dan.

Povezani unosi