Šef
Masa Takajama, vlasnik restorana
Masa, nosilac tri Mišelinove zvezdice i najčuveniji internacionalni suši šef, napravio je hamburger koristeći tradicionalne japanske kuhinjske alatke i inovativne tehnike. Rezultat je, kažu, senzacionalan.
Masa Takajama poznat je po svojoj ljubavi prema američkoj brzoj hrani.
- Obožavam hamburgere i jedem ih najmanje jednom nedeljno. Probao sam hamburgere na bezbroj mesta, ali nigde nisam našao ono što zaista želim. Ili su prepečeni, ili suvi, ili nisu napravljeni od kvalitetnog mesa - kaže Takajama, koji je odlučio da iznađe novi način za pečenje burgera koji će im očuvati ukus i sočnost.
Masa je za svoje burgere napravio posebnu vrstu posuđa od tuča koje proizvodi čuveni brend Nambu. Nambu tiganji i lonci su poznati po vrhunskom dizajnu i tehnologiji proizvodnje, a tučani Nambu čajnici su jedan od simbola Japana.
Masin Nambu sastoji se od dva dela. Jedan je maleni tiganj veličine burgera, sa zaobljenim dnom, a drugi je poklopac sa bodljama na unutrašnjoj strani. Burger se poklopi užarenim gvožđem, bodlje prođu kroz meso, a poklopac sve zatvori, čime se omogućava brzo pečenje uz zadržavanje svih sokova. Važan detalj u Masinoj tehnici je okretanje burgera za vreme pečenja. Kad se meso okrene u oklopu od gvožđa, kroz tanki procep izlazi višak masnoće, a mesni sokovi ostaju unutra.
Na kraju pečenja, Masa Takajama dodaje sir da se rastopi na burgeru. Gotov burger se stavlja u zemičku i sve zajedno se potom lako prodimi na zapaljenim drvenim štapićima.