Početna»Novosti»Danas slavimo Međunarodni dan šardonea!
21.05.2020.

Danas slavimo Međunarodni dan šardonea!

Od čuvene i izuzetno popularne sorte prave se, širom planete, vina u širokom spektru izraza, a mi vam za danas preporučujemo degustaciju odličnih šardonea iz Srbije

novost danas slavimo međunarodni dan šardonea vinski magazin vino fino
Jedna od najpopularnijih sorti vinove loze na svetu, šardone, danas slavi svoj međunarodni dan! Ova sorta postala je poslednjih decenija simbol globalizacije vinske kulture i za vinare širom planete sada je, zajedno sa drugim slavnim međunarodnim sortama, svojevrsna ulaznica za globalno vinsko tržište.

Šardone se pravi u velikom spektru izraza, od suvih, lakih, izuzetno otmenih vina iz postojbine ove sorte, Šablija u Burgundiji, preko vina iz Novog sveta koja se odlikuju jakim aromama hrasta i tropskog voća, do onih koja su nastala u veoma toplim teroarima i koja u sebi nose jake note banana, tropskog voća, smokvi...

Ovogodišnji Dan šardonea mahom neće, nažalost, biti obeležen velikim degustacijama, smotrama, javnim predavanjima i masterklasovima, kao što je to bio slučaj prethodnih godina, ali to nije razlog da se ovog lepog, sunčanog dana ne ohladi boca omiljenog šardonea, upari sa dobrom hranom i iskoristi prilika da se nauči još nešto o sorti koja u Srbiji postiže odlične rezultate u vinarijama, osvajajući nagrade na međunarodnim ocenjivanjima i nalazeći put do trpeza sve većeg broja vinoljubaca. Ovim povodom donosimo preporuke za tri odlična srpska šardonea koji će vam ulepšati ovaj poznoprolećni dan.

Zvonko Bogdan Chardonnay 2017

Veoma pun, kremast šardone sa vibrantnim, vedrim kiselinama i nijansama krem brulea, lešnika i slatkih začina, uz dobro integrisanu, ali snažnu notu drveta.

Lastar Chardonnay 2017

Ovaj elegantni šardone vinarije iz Sekuriča odlikuju umereno jak dodir drveta i lepe voćne arome krušaka, jabuka i tropskog voća.

Erdevik Omnibus Lector 2017

Mlado i potentno vino intenzivnih aroma tropskog voća, i koje još uvek nije na svom vrhuncu, već sada predstavlja pravo zadovoljstvo i na nosu i u ustima.