Početna»Novosti»Degustiran Petrus koji je odležavao u svemiru
27.03.2021.

Degustiran Petrus koji je odležavao u svemiru

Dvanaest boca čuvenog vina nedavno je vraćeno iz Zemljine orbite gde je provelo duže od godinu dana u sklopu spektakularnog eksperimenta

novost degustiran petrus koji je odležavao u svemiru vinski magazin vino fino
foto: SPACE CARGO UNLIMITED

Veliki kosmički opit koji je trajao duže od godinu dana privukao je pažnju i vinskih eksperata i najšire javnosti. Dvanaest boca vina Petrus iz berbe 2000. nedavno je vraćeno iz Zemljine orbite gde je provelo duže od godinu dana u sklopu spektakularnog eksperimenta sprovedenog uz pomoć kompanija Space Cargo Unlimited i SpaceX, raketnog programa milijardera Elona Maska, i uz materijalnu podršku privatnog kosmičkog programa Mission WISE. Da stvari budu još zanimljivije, tek po prispeću na Zemlju otkriveno je koje vino je poslato u svemir - najčuveniji merlo na planeti.

U novembru 2019. na Međunarodnu svemirsku stanicu, pored dvanaest boca dragocenog vina, poslato je i 320 uzoraka vinove loze. Ovaj materijal proveo je u orbiti 438 dana i 19 sati, na visini od 400 kilometara i u uslovima nulte gravitacije. Vina su prevalila put od 300 miliona kilometara, i po povratku je došlo vreme da budu pažljivo degustirana kako bi se utvrdili efekti boravka u svemiru na vizuelna i organoleptička svojstva vina. Pre dva dana, na konferenciji za štampu u Bordou, objavljeni su nalazi prve faze degustacije.

Eksperti koji su probali vina naveli su da su primetne "bitne razlike i u izgledu i u ukusu", i za početak se zadržali na opisima promene boje vina.

- Vino koje je bilo u svemiru dobilo je rubinske nijanse sa odsjajem u boji svetle cigle. Duž ivica, ova boja ima nešto jaču ružičastu nijansu - naveli su eksperti.

U sledećoj fazi istraživanja, vino će biti ispitano u laboratoriju gde će biti utvrđeno kakve promene su se dogodile na molekularnom nivou. Takođe, istraživači će ustanoviti na koji je način odsustvo gravitacije delovalo na uzorke vinove loze, ali prvi nalazi ukazuju na to da vinova loza znatno brže cveta u svemiru nego na planeti Zemlji. Ovaj deo istraživanja sprovode eksperti sa nemačkog univerziteta FAU Erlangen.

- Iako je vrlo rano za definitivne naučne zaključke, prvi nalazi govore veoma dobre stvari o jedinstvenom i inovativnom pristupu kompanije Space Cargo Unlimited, koja koristi kosmos kao istraživačko okruženje sa implikacijama za budućnost poljoprivrede - rekli su Emanuel Ečepar i Nikola Gom iz kompanije Space Cargo Unlimited.

Kompanija trenutno razvija novi eksperiment, čiji je početak zakazan za sledeću godinu, a odviće se takođe na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Povezani unosi